Robotický vodní had pomáhá se zkoumáním znečištěné vody

Horizont: Robotický vodní had pomůže analyzovat znečištění vody (zdroj: ČT24)

Sledovat znečištění vody by mohlo být pro vědce a ekology brzy jednodušší. Výzkumníci ve Švýcarsku začali testovat robota, který dokáže sám nabrat vzorky a okamžitě analyzovat, jestli je voda v pořádku.

Běžný pozorovatel téměř nepozná, že švýcarský robot pod hladinu vlastně nepatří. Pohybuje se totiž obdobně jako vodní had. Zatímco zvíře se ale kontaminovaným zónám vyhne, tento robot na ně cílí a upozorňuje.

„Envirobot je poměrně malý. Je to práce pro jednoho: vzít ho k jezeru, nabrat vzorky, zpracovat data na místě nebo později v laboratoři. V tomto směru není vůbec nutné nosit si k jezeru laboratorní pomůcky,“ zdůraznil výhody nového zařízení výzkumný pracovník Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne Behzad Bayat.

Envirobot ve tvaru hada
Zdroj: ČT24/Biorob/EPFL

Až metr a půl dlouhý robot využívá k práci senzory citlivé na chemické sloučeniny i biologické látky, které do vody nepatří. Vše vyhodnocuje okamžitě.

Prototyp robota testují výzkumníci pravidelně zatím jen na Ženevském jezeře. Zaměřují se především na rozptýlení soli na menší ploše, která mění standardní složení vody. Brzy by měl robot ale odhalovat třeba i stopy těžkých kovů.

Jeho design má ještě jednu výhodu: podle vědců nevíří bahno na dně a neohrožuje tak živočichy, kteří v něm žijí.

„Jednotlivé části dokáží vytvořit určitý druh plaveckého pohybu, který je typický pro úhoře a mihule. Nejsou tam žádné vrtule nebo podobná pohonná zařízení,“ upozornil lausannský výzkumník Alessandro Crespi.

Envirobot ve tvaru hada
Zdroj: ČT24/Biorob/EPFL

Jediné, co jednotlivé moduly skrývají, je série drobných elektrických motorů. Každá část robotického hada má vlastní. Pokud tedy motor selže, robota není nutné vyřadit z provozu. Stačí odstranit vadný článek.

„Do těchto modulů můžeme vložit různé typy senzorů – řada z nich je teprve ve vývoji. A tyto různé senzory umožní využívat roboty v nejrůznějších situacích, podle toho, co budeme hledat,“ dodal Crespi.