Ostatní z nás mají strach, říká poslanec německé AfD s českým občanstvím

Události: Mezi poslanci AfD je i jeden s českým občanstvím (zdroj: ČT24)

V Berlíně se poprvé sešel nově zvolený parlament. Do jeho čela poslanci, kterých je rekordních 709, jasnou většinou vybrali dosavadního ministra financí Wolfganga Schäubleho (CDU). Zvolili i pětici jeho místopředsedů, pro kandidáta protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) se ale dost hlasů nenašlo. Právě AfD, která zažívá v parlamentu svou premiéru, reprezentuje i Petr Bystroň, předseda bavorské buňky, který má české občanství.

Ostatní parlamentní strany se už od voleb připravují na očekávané provokace ze strany AfD. Bystroň ale považuje jejich reakce za hysterické: „Je to pochopitelné, oni ztratili hodně hlasů a mandátů díky nám, takže z nás mají strach. Od nás se dá očekávat velmi konstruktivní, velmi inteligentní politika, konzervativně-liberální,“ ujišťuje čtyřiačtyřicetiletý představitel strany, kterou většina pozorovatelů označuje za populistickou, protestní či protiimigrační.

Petr Bystroň mezi dalšími poslanci AfD
Zdroj: ČT24

Bystroň ale zároveň očekává, že jeho partaj přinese do parlamentu kritičtější a tvrdší diskusi. „Naše strana bojuje proti politické korektnosti, proti tomu, že se o určitých tématech vůbec nehovoří,“ podotýká. Soustředit se vedle tématu migrace chce i na vnitřní bezpečnost nebo sociální otázky. „A celkově se dá také říci, že bychom chtěli, aby politikové dělali, co si přeje lid, a ne, aby lidu říkali, co si má myslet,“ poznamenává.

Právě představa politiků AfD, že oni ztělesňují vůli lidu, je častým terčem kritiky představitelů dalších stran. „Nikdo sám o sobě nezastupuje lid. Něco jako vůle lidu vzniká a pochází z našich rozhodnutí v parlamentu,“ zdůraznil nový předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble.

Wolfgang Schäuble je novým předsedou Spolkového sněmu
Zdroj: Reuters

Vedle tradičních témat AfD se Bystroň chce soustředit i na zahraniční politiku. I jako představitel AfD, která je proslulá kritikou uprchlické politiky kancléřky Angely Merkelové (CDU), chce hájit právo na azyl. „My chceme pomáhat lidem, kteří utíkají před nějakým ohrožením,“ říká.

Politik s německým i českým občanstvím, který je podle svých slov bezdůvodně v hledáčku bavorské kontrarozvědky, věří, že se jeho strana, v níž se projevuje vnitřní pnutí, v parlamentu nerozštěpí. Je podle něj sice škoda, že stranu opustila bývalá šéfka Frauke Petryová, spolu s ní ale z poslanecké frakce, která nyní čítá 92 členů, odešel už jen jeden politik, takže to podle něj strana přestojí.

Ustavující schůze 19. Spolkového sněmu
Zdroj: Reuters

Největší Spolkový sněm v historii

Ustavující schůzí 19. Spolkového sněmu oficiálně skončilo funkční období vlády velké koalice sociálních demokratů a konzervativců kancléřky Angely Merkelové. V poslaneckých lavicích zasedlo rekordních 709 členů, dvě pětiny z nich jsou nováčci. Početnější dolní komoru má už jenom Čína.

Vedle CDU/CSU kancléřky Merkelové, FDP, Zelených a AfD v parlamentu zasedají také sociální demokraté SPD a Levice.

Předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble je i služebně nejstarším poslancem – v parlamentu zasedá už od roku 1972 – a uznávají ho i zákonodárci ostatních stran, což byl jeden z důvodů, proč ho křesťanští demokraté na post nominovali. Dalším je očekávání, že díky svým řečnickým schopnostem bude schopen ukáznit i poslance Alternativy pro Německo, bude-li to třeba.