Zemětřesení v AfD: Předsedkyně Petryová opouští stranu

Události: AfD se po úspěšných volbách zmítá v krizi (zdroj: ČT24)

Předsedkyně německé protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová oznámila, že hodlá vystoupit ze strany. Své posty v AfD opustí i další tři čelní představitelé včetně manžela Petryové. Všichni také odmítají být členy parlamentní frakce strany, která se v neděli ziskem téměř 13 procent hlasů dostala do Spolkového sněmu.

Pokračují tak rozpory, které se uvnitř Alternativy pro Německo projevily už během předvolební kampaně. V pondělí Petryová poprvé veřejně oznámila, že nechce být ve Spolkovém sněmu součástí frakce AfD. K možnému odchodu ze strany se ale odmítla vyjádřit.

„Jasné je, že tento krok bude následovat,“ řekla nyní Petryová ke svému odchodu ze strany. Kdy se tak stane, ale neupřesnila. Odmítla se také vyjádřit k tomu, zda plánuje založit nové uskupení. Petryová se také vzdá svého předsednictví frakce AfD v saském zemském sněmu.

Z AfD odchází i manžel Petryové Marcus Pretzell, který předsedá straně v Severním Porýní-Vestfálsku. Během dne mají složit své funkce i zástupkyně předsedy frakce Kirsten Musterová a Uwe Wurlitzer, poslanec pověřený správou klubu.

Spory uvnitř AfD jsou podle pozorovatelů projevem rozdílných pohledů konzervativního a národoveckého křídla strany. Petryová je představitelkou konzervativců, kteří původně straně dominovali a požadovali zejména jinou politiku v eurozóně. Postupně ale narostla síla národoveckých a pravicově radikálních členů, kteří se profilují především na migrační politice.

Členové AfD připouštějí, že se mohou objevit i další politici, kteří opustí poslanecký klub strany. Její nejednota, která se projevuje i v některých spolkových zemích, může být podle pozorovatelů daná mimo jiné tím, že jde o stranu protestní, v níž se spojují lidé s často velmi odlišnými názory.

Alternativa pro Německo získala ve volbách 12,6 procenta hlasů a v novém Spolkovém sněmu bude třetí nejsilnější stranou.

Horst Seehofer
Zdroj: Reuters

Volební propad ohrožuje šéfa bavorské CSU

Špatný volební výsledek a propad o více než deset procentních bodů ve srovnání s volbami v roce 2013 vyvolaly diskuse o odchodu předsedy Křesťanskosociální unie Horsta Seehofera. Podle něj ale bude prostor pro řešení personálních otázek až při listopadovém sjezdu strany. „Všechno ostatní není nápomocné v této těžké situaci, kterou v Berlíně musíme zvládnout,“ podotkl.

Seehofera, který údajně před parlamentními volbami řekl, že v případě neúspěchu dá svou hlavu na špalek, už k rezignaci vyzvalo jedno okresní a jedno místní sdružení CSU. Přidal se i první zemský poslanec strany Alexander König. „Potřebujeme jiného lídra kandidátky pro zemské volby,“ nechal se slyšet a navrhl bavorského ministra financí a Seehoferova velkého konkurenta Markuse Södera.

O možném odchodu osmašedesátiletého Seehofera se mluvilo už v minulosti. On sám tvrdil, že před zemskými volbami v roce 2018 odejde do politického důchodu. Letos v dubnu ale oznámil, že navzdory dřívějším prohlášením hodlá v politické kariéře pokračovat.