Je z nás proevropský ostrov, reagoval Fico na výsledek českých voleb

Stává se z nás proevropský ostrov ve střední Evropě, uvedl slovenský premiér Robert Fico v nepřímé reakci na výsledek českých voleb. Slovensko podle něj musí zůstat vnímáno jako „jasně proevropská země“. Mluvčí německé vlády po volbách zdůraznil, že Berlín stále považuje Česko za důležitého partnera. Kancléřka Angela Merkelová ale prý s gratulacemi šéfovi ANO počká, než dojde k sestavení vlády.

Německo podle mluvčího vlády Steffena Seiberta vnímá změnu chování českých voličů a vyčká teď na sestavení vlády. Připomněl výrazné vítězství hnutí ANO Andreje Babiše.

„Zcela jasné je, že Česko zůstává důležitým partnerem v Evropské unii, v NATO. Vztahy mezi Německem a Českem jsou velmi úzké, velmi důvěrné, průnik našich zájmů – německých a českých zájmů – je velký, a proto spolková vláda vychází z toho, že spolupráce, jak bilaterální, tak v Evropské unii, bude konstruktivní,“ poznamenal Seibert.

Německá média ve svých komentářích k českým volbám Babiše často s Merkelovou dávají do kontrastu. Českého politika vnímají jako populistu a upozorňují na rozdíly v postojích obou k uprchlíkům a EU. Pozorovatelé ale vyjadřují i přesvědčení, že německá kancléřka je jako velká pragmatička schopna vycházet s řadou politiků, včetně těch velmi odlišných.

Úspěch Babiše potěšil německé populisty

Hnutí ANO již k volebnímu vítězství pogratulovala německá populistická parlamentní strana Alternativa pro Německo (AfD). Podle šéfa frakce AfD ve Spolkovém sněmu volby potvrdily, že se Česká republika řadí mezi státy, které se brání proti bruselské politice přerozdělování uprchlíků.

O unijních záležitostech jednali mezitím Slováci. Tamní prezident, premiér a šéf parlamentu ve společném prohlášení potvrdili proevropské a proatlantické směřování země. Politici se jasně přihlásili k jádru EU.

„Jsme připraveni být součástí skupiny zemí, které by chtěly v integraci Unie postupovat rychleji,“ řekl slovenský premiér Fico s tím, že Evropská unie nemá pro Slovensko alternativu.

„Zůstali jsme jakýmsi proevropským ostrovem ve střední Evropě. Já si přeju, přestože jsou tu na Slovensku hlasy, které tahají Slovensko jiným směrem, aby tato proevropská orientace zůstala, protože nic jiného nesvědčí SR tak, jako evropská integrace a spolupráce s ostatními zeměmi,“ zdůraznil Fico.

My jsme těžko udělali lepší časování naší schůzky než dnes, v pondělí po parlamentních volbách v ČR. Nikdy jsem si nedovolil – a ani to nebudu dělat – komentovat vnitřní politický život v jiných zemích, dovolím si komentovat vnitřní politický život na Slovensku. A chci s velkou radostí konstatovat, že se staváme jakýmsi proevropským ostrovem v tomto regionu. Když sledujeme legitimní názory, které se objevují v jiných zemích, slovenská republika je země, která má v otázkách zahraničně-politické orientace absolutně jasno.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič označil výsledek voleb v ČR za zklamání. Bude mimořádně těžké sestavit proevropskou vládu, míní politik. 

„Byl bych velmi rád, pokud by se potvrdila ta slova, která zaznívala i během prohlášení pana Babiše a některých představitelů ANO, že chtějí mít vládu, která bude proevropská. Víme ovšem, že to bude mimořádně těžké. Volební výsledek stran, které jsou otevřeně protievropské a euroskeptické, je velmi silný,“ řekl Šefčovič.

Písemnou gratulaci Babišovi chystá předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. V dopise šéfovi hnutí ANO uvedl, že mu přeje hodně štěstí při sestavování stabilní vlády. Je to podle Junckera důležité k tomu, aby se „Česká republika mohla významně podílet na utváření jednotnější a demokratičtější Evropské unie postavené na našich společných hodnotách“.

Šéfovi ANO už o víkendu poblahopřál lídr liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt. Hnutí ANO je na evropské politické scéně součástí této frakce.

Šéfa liberální frakce v europarlamentu znepokojuje úspěch xenofobů

Verhofstadt doufá ve vznik takové vládní koalice, která posílí český vliv v EU a bude hrát pozitivní roli při velmi potřebné reformě Unie. „Zároveň jsem vážně znepokojen zvýšenou podporou euroskeptických a xenofobních sil,“ napsal Verhofstadt v komentáři.

Místo snahy nabízet lidem izolaci v samém srdci Evropy je podle Verhofstadta nyní potřeba aktivní české vedení se snahou o reformu EU, využití možností jednotného unijního trhu a posílení společných schopností Evropy bránit všechny občany. 

Babiš je v Bruselu často vnímán optikou svých prohlášení o tom, že ČR by neměla přijímat euro i odmítavým postojem k evropskému řešení migrační krize.

Spory mezi státy visegrádské skupiny a Evropskou komisí, například právě o migraci, se v posledních letech staly příčinou vzniku určitých příkopů mezi střední Evropou a „starými“ státy Unie.

Juncker se pokusil přispět k jejich zahlazení minulý týden, kdy pozval na pracovní večeři premiéry Slovenska, Maďarska, Polska i České republiky. Debata se točila kolem budoucnosti EU a kromě jiného se účastníci schůzky dohodli na jejím opakování.