Desetitisíce obětí inženýrského zázraku. Historici odhalují, jak vznikal Moskevský průplav

Neznámé oběti Moskevského průplavu (zdroj: ČT24)

Před osmdesáti lety byl dokončen Moskevský průplav, jedna z největších uměle vytvořených vodních cest světa. Společně s dalšími stavbami propojil ruské hlavní město s pěti moři. Kanál pomohl rozvoji sovětského průmyslu, o pozadí jeho výstavby se ale vědělo jen velmi málo. Zaplnit bílá místa ruských dějin dvacátého století si předsevzala organizace Memorial.

Moskevský průplav je 128 kilometrů dlouhý a pět a půl metru hluboký. Je považován za inženýrský zázrak. Podle historiků si ovšem jeho vybudování – bez pomoci těžké techniky – vyžádalo obrovské oběti.

Kanál stavělo šest let na dvěstě tisíc politických vězňů. Minimálně dvacet tisíc z nich při tom zemřelo. Přesné číslo ale není dodnes známé. Stavba probíhala v období stalinských represí a dokumentů o ní je proto v archivech málo, nebo jsou stále tajné.

Dmitriji Kotělevičovi se přesto podařilo najít informace o Dmitrovském gulagu, kde byli vězni kvůli stavbě soustředěni. „Velení tábora se také stalo v roce 1937 obětí represí. Po konci výstavby byli všichni jeho nejvyšší představitelé zatčeni a zastřeleni,“ říká historik Kotělevič.

Systém kanálů mezi řekami v Rusku postupně propojil Černé, Azovské, Kaspické, Baltské a Bílé moře. Moskevský průplav s nimi spojil hlavní město. Z hospodářského hlediska má velký význam, o obětech při jeho stavbě se ale stále ví jen málo.

Moskevský průplav a spojení pěti moří
Zdroj: ČT24

Stále se nacházejí nové hroby

Badatelé proto chtějí najít místa, kde byli vězni pohřbíváni. Lokalita u vody je ale atraktivní a rychle tu rostou nové domy. „Neustále se objevují zprávy, že kdosi našel hroby, když stavěl na břehu. Nikdo to ale oficiálně nenahlásil,“ potvrdil architekt Boris Kondakov.

Memorial pořádá přednášky na lodi plující průplavem, kterých se účastní i školy. „Je opravdu důležité znát tyto části dějin, aby se už nikdy víc neopakovaly,“ říká studentka Nina. Výzkum se nezastavil a pokračovat má ještě několik let. „Naším cílem je najít jména co největšího počtu lidí, kteří zemřeli při výstavbě kanálu,“ dodává Jekatěrina Melniková z Memorialu. 

Důležitost samotného průplavu je nesporná. Pět let po dokončení dokonce metropoli zachránil. Obránci vodou z něj zaplavili území, přes které se město snažila obklíčit německá armáda.