Dilema imigrantky vyhoštěné z USA: Opustit děti, nebo je vzít s sebou do chudé země

Události: USA vyhošťují migranty, i ty, kterým už se v USA narodily děti (zdroj: ČT24)

S nástupem Donalda Trumpa do Bílého domu se situace mnoha lidí, kteří přišli do Spojených států, změnila. Jednou z nich je žena, která do USA uprchla v sedmnácti letech ze Salvadoru. Reportáž vznikla ve spolupráci s deníkem Washington Post.

Dvaatřicetilá Catia Pazová přišla do Spojených států ilegálně jako teenager. Od té doby ale neporušila žádné zákony a nyní už vyčerpala všechny možnosti, jak v zemi zůstat. Přestože se jí v Americe narodily děti, dostala příkaz v pondělí zemi opustit. To ale znamená, že pokud své potomky nevezme s sebou, minimálně deset let je neuvidí.

„Pro své děti chcete to nejlepší. A možná, že opustit je, je to nejlepší. Aspoň budou v bezpečí. Ale nedokážu si to představit,“ říká imigrantka Pazová.

Z rodné země utekla před násilnostmi. Pokud by uprchla jen o rok dřív, chránilo by ji teď před vyhoštěním nařízení prezidenta Obamy, i když i o jeho budoucnost dnes svádí Bílý dům s Kongresem boj.

Pazová ve státech vystudovala, vdala se a porodila dvě dcery. „Myslím, že to není férové, protože jsem sice přišla nezákonně, vím to. Ale od té doby jsem jen pracovala pro svou rodinu a pracuju zákonně,“ hájí se Pazová.

Dnes ji hlídá elektronický náramek, zemi ale musí opustit do pondělí. Že musí odletět, svým dětem zatím neřekla, stále neví jak.

Imigrantka Catia Paz
Zdroj: ČT24

Otazníky nad osudem tisíců „snílků“

Podobný příběh zdaleka nemusí být ojedinělý. V létě Trumpova vláda zrušila Obamovo opatření, které mělo před deportací chránit zhruba čtyři miliony ilegálních přistěhovalců, jimž se ve Spojených státech narodily děti. Tento dekret ale vlastně nikdy pořádně neplatil, protože ho zablokoval Nejvyšší soud.

Vedle toho se hraje o osud zhruba 800 tisíc přistěhovalců, kteří přišli do země jako děti. Jde o program zvaný DACA a pro lidi, které chránil, se vžil název „snílci“.

Letos zrušení programu nadnesl prezident Trump s tím, že výměnou za souhlas se setrváním „snílků“ v USA požaduje peníze na stavbu zdi s Mexikem.

Odpůrci tvrdí, že je prezidentovo rozhodnutí „kruté“, protože by USA museli opustit lidé, kteří v zemi strávili většinu života. Do půl roku má celou situaci zákonem vyřešit Kongres. V září se navíc patnáct amerických států a federální distrikt hlavního města Washingtonu pokusily zablokovat plán na zrušení programu u newyorského soudu žalobou.

DACA umožňuje lidem, kteří přišli jako děti ilegálně do USA se svými rodiči, opakovaně získávat dvouleté vízum a pracovní povolení. Trump stanovil půlroční lhůtu, po kterou budou moci dosavadní účastníci programu požádat o prodloužení víza. Pokud během ní Kongres zákon nepřijme, „snílci“ budou muset Spojené státy opustit.

"Snílci" podle věku při příchodu do USA
Zdroj: NY Times