Sobotka: Trestejme dvojí kvalitu potravin jako nekalé obchodní praktiky

Dvojí kvalitu potravin by EU měla řešit revizí směrnice o nekalých praktikách, uvedl Sobotka na summitu (zdroj: ČT24)

Premiéři čtyř středoevropských zemí se sešli v Bratislavě se zástupci spotřebitelských sdružení. Na summitu diskutovali o dalších krocích v boji proti dvojí kvalitě potravin dodávaných do západních a východních zemí Evropské unie. Podle premiéra Bohuslava Sobotky si řešení dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých obchodních praktikách.

„Klíč podle názoru České republiky leží v revizi směrnice o nekalých obchodních praktikách. Její současná podoba podle našeho názoru neumožňuje dostatečný postih nekalého jednání a je nutné, aby se přistoupilo k její novelizaci,“ řekl Sobotka na jednání, které bylo svoláno do Bratislavy z iniciativy české a slovenské vlády.

Podle Sobotky dosavadní výsledky srovnávacích testů ukázaly, že dvojí kvalita zboží není nahodilým jevem, ale široce rozšířenou praxi. „Považuji za dobré, že jsme dosáhli shody nad tím, že věc nemohou řešit pouze členské státy samy a že zde potřebujeme evropské řešení a že zde potřebujeme aktivitu Evropské komise,“ uvedl. Dodal, že řešení dvojí kvality potravin je příkladem, jak Evropská unie může efektivně ukázat svou přidanou hodnotu, kterou má.

To, že jsme realizovali veřejnou debatu na evropské úrovni, tak to vytváří tlak i na mezinárodní koncerny, na nadnárodní firmy, které vyrábí potraviny a které byly přistiženy při tom, že vyrábí potraviny dvojí kvality.
Bohuslav Sobotka

Česko se podle českého premiéra bude snažit o změnu směrnice ještě před volbami do evropského parlamentu, které mají být na jaře 2019. Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová má ale jiný názor. Stejně jako předseda komise Jean-Claude Juncker s legislativními změnami nepočítá. Navrhuje lépe využít současné směrnice.

„Myslím, že nekalé obchodní praktiky, kdy se různá kvalita zboží prodává pod stejnou značkou, se dají potírat na základě směrnice o nekalých obchodních praktikách,“ uvedla Jourová.

Fico: V EU není prostor pro spotřebitele druhé třídy

Slovenský premiér Robert Fico ve svém projevu řekl, že v Evropské unii není prostor pro spotřebitele druhé třídy. „Tvrzení, že máme jinou kvalitu vody nebo jiné chutě, jsou absolutně neakceptovatelné a neopodstatněné,“ uvedl Fico v reakci na dřívější vyjádření některých výrobců, kteří zmiňovaným způsobem zdůvodňovali rozdílné složení zboží. Slovenský premiér stejně jako Sobotka řekl, že dvojí kvalita se netýká jen potravin, ale i dalšího zboží.

Fico chce tak s eurokomisařkou také probrat, jak lépe implementovat stávající legislativu, aby bylo zamezeno dvojí kvalitě potravin ve starých a nových členských státech EU. „Ale také chce diskutovat o tom, jakou další novou legislativu by mohla Evropská komise zavést tak, aby se situace zlepšila,“ doplnil zpravodaj ČT v Bratislavě Lukáš Mathé. 

Podle slovenské ministryně zemědělství Gabriely Matečné se problém může týkat až třetiny států Unie. To už na poslední podobné schůzce uznala také Evropská komise. Její předseda už v červenci po jednání s Ficem uvedl, že bude této otázce „věnovat plnou pozornost“ a že na boj s dvojí kvalitou potravin Komise vyčlenila přes 50 milionů korun.

„Robert Fico ale navrhuje i další kroky, pokud tomu tak nebude. Nová legislativa by totiž mohla trvat několik měsíců, možná i rok. A tak dlouho čekat nechce,“ uvedl Mathé. Fico je tak připraven například omezit přísun potravin ze zahraničí do veřejného stravování a tím donutit Evropu i soukromé firmy, aby se situací zabývaly. 

Podle polské premiérky Beaty Szydlové a předsedy maďarské vlády Viktora Orbána problém přímo narušuje zásady jednotného trhu Unie. „Je výsledkem protekcionismu, který začíná v poslední době dominovat v některých částech Unie,“ dodala Szydlová. „Je to vlastně povinnost Evropské komise, aby zachránila evropský trh. Pokud ho Evropská komise nezachrání, tak to musíme udělat na národním základě,“ zaznělo od Orbána.

Testy potravin a dalšího, například drogistického zboží, které dříve uskutečnily například Česko i Slovensko, potvrdily rozdílné složení části zkoumaných produktů, jež firmy nabízejí pod stejnou značkou a stejným nebo podobným obalem v různých zemích Unie.

Výsledky nejnovětších testů z října jsou k dispozici zde:

Srovnání výrobků: testování dvojí kvality výrobků na společném trhu EU, říjen 2017
Zdroj: VŠCHT

V chemických rozborech ministerstva neuspěla například pizza prodávaná v Globusu. Zatímco ta z Německa je obložená eidamem a mozzarelou, čeští zákazníci kupují místo sýra náhražku z rostlinného tuku.

„To je už jako za hranou slušnosti,“ komentoval výsledek prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. „Jestliže spotřebitel to zboží podřadné kvality nekoupí, tak ho nikdo nebude vyrábět a obchodník ho ani nebude nabízet.“

Podle ředitelky marketingu a komunikace Potravináské komory ČR Dany Večeřové, která byla hostem pořadu Studio 6,  je ale ze strany výrobců znatelné jisté zlepšení. „Čím víc se o tom bude mluvit, tím víc budou informovaní spotřebitelé. A to vytváří tlak na prodejce a obchodníky, aby prodávali to stejné,“ řekla.

Večeřová: Rozdílná kvalita potravin je problémem celé Evropy

Výrobci dvojí kvalitu potravin vysvětlují například tím, že se obchodní řetězce snaží reagovat na konkrétní chuťové preference občanů jednotlivých zemí EU. Dalším argumentem je i cena – aby podle nich byly výrobky konkurenceschopné i v nových členských státech, kde je levněji, musí se jí složení výrobku přizpůsobit.

Dana Večeřová o dvojí kvalitě potravin (zdroj: ČT24)

Podle Večeřové se už ale zákazníci v současnosti neřídí jen podle ceny výrobku.„Informovaností se to dost mění a lidi mají zájem o to, z čeho se výrobek skládá, co obsahuje, kdo ho vyrobil, kde byl vyroben,“ doplnila.

Večeřová také podotkla, že rozdílné složení výrobků není problémem pouze nových, ale i starých států EU. „Sice se můžeme cítit poškozeni víc, protože víc těch výrobků je horších v zemích nové EU. Ale je vidět, že i na trhu v těch starých členských zemích se najdou jiné výrobky,“ řekla.

Na okraj summitu se premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Slovenska, Česka, Polska a Maďarska, sejdou na společné schůzce a hovořit by měli například o revizi unijní směrnice o vysílání pracovníků. Předsedové vlád ČR, Maďarska, Polska a Slovenska budou ve slovenské metropoli jednat i s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, a to o chystané reformě EU.