Vraťme se ke zdravému rozumu, volaly davy v Barceloně

Katalánskem stále zmítají protesty (zdroj: ČT24)

Pokud Katalánsko vyhlásí nezávislost, španělský premiér Mariano Rajoy nevylučuje, že region bude na základě ústavních pravomocí zbaven autonomie. „Vláda se postará o to, aby vyhlášení nezávislosti k ničemu nevedlo,“ řekl v rozhovoru pro španělský deník El País. Za jednotu země demonstrovaly v Barceloně statisíce lidí. Katalánský premiér Carles Puigdemont ale naznačil, že počítá s vyhlášením nezávislosti.

Na otázku, zda počítá s užitím článku 155 španělské ústavy, který národnímu parlamentu umožňuje zasahovat do chodu autonomního regionu, španělský premiér Rajoy odpověděl: „Nevylučuji jakoukoli variantu v mezích zákona… V ideálním případě se obejdeme bez krajních řešení, ale to by se stav věcí musel změnit.“

„Musíme se vrátit zpět do mezí zákona a klíčové je, aby to šlo rychle. Garantuji vám, že vláda zabrání tomu, aby prohlášení nezávislosti něco znamenalo. Španělsko bude Španělskem ještě hodně dlouhou dobu,“ prohlásil Rajoy.

Agentura Reuters připomíná, že na základě článku 155 může premiér katalánský parlament rozpustit a vypsat v regionu nové volby. Rajoy také uvedl, že policejní posily, jež byly do regionu nasazeny před referendem, v Katalánsku zůstanou, dokud se krize nevyřeší. Předčasné národní volby vyloučil. V řešení krize si nepřeje účast žádného prostředníka.

Katalánský premiér nyní naznačil, že se samostatností počítá. „S vyhlášením nezávislosti - a my neříkáme 'jednostranné' vyhlášení nezávislosti - se počítá v zákonu o referendu, pokud jde o uplatnění jeho výsledků. Uplatníme to, co praví zákon,“ řekl Puigdemont v pořadu katalánské stanice TV3, jehož výňatky se v předstihu objevily na internetu.

Podle romanisty Romana Zámce je pravděpodobné, že katalánský premiér v úterý vyzve místní parlament, aby nezávislost vyhlásil. Zároveň však podle Zámce nezávislost není v současnosti prakticky proveditelná.

„Uvidíme velké demonstrace, velmi silná prohlášení, ale nakonec nebude zbývat nic jiného, než sednout k jednacímu stolu, protože ta nezávislost, jakkoli se to může určité skupině Katalánců jevit jako legitimní, tak v podstatě v současné chvíli není možná. Právní rámec ani mezinárodní situace to neumožňuje,“ předpovídá Zámec budoucí vývoj.

Nobelista Llosa mluví o spiknutí stoupenců nezávislosti

V neděli se opět sešli demonstranti v Barceloně. Podle organizátorů se protestu zúčastnilo 930 tisíc lidí, podle policie 350 tisíc. Nad hlavami manifestujících vlály španělské i katalánské vlajky. „Nenechte se oklamat, Katalánsko je Španělsko,“ ozývalo se z davu, někteří chtěli zavřít předsedu regionální vlády a vůdce separatistů Carlese Puigdemonta do vězení.

Demonstraci do správního centra Katalánska svolala Katalánská občanská společnost (SCC) pod heslem „Dost! Vraťme se ke zdravému rozumu“. „Španělská demokracie přetrvá a žádné spiknutí stoupenců nezávislosti (Katalánska) ji nezničí,“ řekl nositel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa, který má kromě peruánského i španělské občanství. Barcelonu označil za „španělské hlavní město kultury“, otevřené světu.

Cítíme se být obojí: Katalánci a Španělé. Čelíme děsivému neznámu. Uvidíme, co se stane, ale musíme promluvit velmi hlasitě, aby se vědělo, co chceme.
Araceli Ponzeová
demonstrantka

Už v sobotu se v Madridu konala velká demonstrace za zachování jednoty Španělska. Souběžně s tím účastníci manifestace v Barceloně volali po dialogu mezi oběma stranami, který by pomohl ukončit nejhorší politickou krizi v zemi v posledních desetiletích. V podobném duchu se nesly akce v pěti desítkách měst po celé zemi.

Panují obavy z úbytku turistů

Šéf hlavní španělské organizace zaměstnavatelů CEOE Juan Rosell varoval, že firmy se sídlem v Katalánsku jsou „mimořádně znepokojeny“. „Vidíme, že v barcelonských hotelech prudce poklesly rezervace. Bylo by velice znepokojivé, kdyby se tato tendence upevnila,“ řekl konzervativnímu listu ABC.

Cestovní ruch představuje klíčové odvětví ekonomiky Katalánska. Tuto přední turistickou destinaci loni navštívilo 18 milionů turistů, což byla čtvrtina z celkového počtu návštěvníků Španělska.

Z Katalánska však zároveň znějí nekompromisní hlasy. „Politika vlády Mariana Rajoye byla pro Katalánce katastrofou, miliony těch, kteří s touto politikou nesouhlasili, totiž vláda přehlížela. Oběti policejního násilí se dotkly srdcí poloviny světa,“ prohlásil už dříve Puigdemont. Za zákrok proti pořádání referenda byli španělští policisté kritizování po celé Evropě.

O jednostranném vyhlášení nezávislosti se spekuluje od oznámení výsledků referenda, ve kterém se podle katalánské vlády 90 procent z 2,3 milionu hlasů vyslovilo pro odtržení od Španělska. Přitom účast činila 43 procent.

Katalánsko
Zdroj: ČT24