Do roku 2030 by měla cholera téměř zmizet, plánuje WHO

Události: WHO chce vymýtit choleru (zdroj: ČT24)

Světová zdravotnická organizace odstartovala kampaň proti choleře. Průjmové onemocnění z infikované vody ročně zabije na sto tisíc lidí. Cílem projektu je snížit toto číslo do roku 2030 o 90 procent, zvlášť v zemích jako je Jemen, kde vypukla jedna z nejhorších epidemií za poslední dekády.

Hromadná nákaza se válkou zpustošenou zemí šíří na všechny strany. Každý den přibyde pět tisíc nemocných, celkem jich je už skoro 700 tisíc. Zemřelo už na dva a půl tisíce pacientů. Vybombardovaným nemocnicím chybí léky a zdravotnický personál nedostal rok výplatu.

„Konflikt způsobili lidé. Je nesmírně závažný, čísla jsou otřesná a dál rostou. Cholera jen zhoršuje nedostatek jídla a léků,“ upozorňuje koordinátor humanitární pomoci OSN Stephen O'Brien.

Boj s cholerou v Jemenu
Zdroj: Mohammed Mohammed/ČTK/imago stock&people

Jemenci jako rukojmí regionálních velmocí

Válka v nejchudší arabské zemi zuří už třetím rokem. Proti sobě stojí šíitští povstalci ze severu podporovaní sesazeným prezidentem Alím Absalláhem Sálihem a Íránem a na druhé straně současný prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí podporovaný armádami Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Velkou část z více než deseti tisíc civilních obětí mají na svědomí jejich bomby. 

„Bezpečnostní situace není jednoduchá, není jednoduchá ani doprava materiálu do Jemenu, nicméně jde to. Ale v souvislosti s epidemií cholery je třeba masivně navýšit humanitární pomoc, aby se ji podařilo zastavit,“ říká ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Přes veškeré úsilí OSN se nedaří uzavřít trvalé příměří. Jemenská válka se totiž stala jedním z konfliktů, ve kterém si měří síly regionální velmoci – Saúdská Arábie a Írán. Z celkem 27 milionů Jemenců jich zatím dva miliony uprchly z domovů a polovina nemá přístup k čisté vodě.

Dítě trpící cholerou
Zdroj: ČT24

Kontaminovaná pitná voda je přitom jádrem globální krize cholery. V sedmačtyřiceti ohrožených zemích světa se jí ročně nakazí skoro tři miliony lidí a 95 000 z nich na průjmové onemocnění zemře.

Vakcína, která před cholerou ochrání na tři roky, přitom stojí jen 135 korun. „Samotná vakcína ale není jediným řešením problému, tím je čistá voda a hygiena,“ dodává Seth Berkley ze Světové aliance pro vakcíny a imunizaci.

Právě distribuce léčiv a také mezinárodní koordinace zdravotních plánů i systém včasného varování před nákazou jsou jádrem nového ambiciózního plánu na takřka úplné vymýcení cholery.

Vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ho bakterie  Vibrio cholera přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu. Rychlému šíření nemoci napomáhá její krátká inkubační doba - od dvou hodin do pěti dnů. Pro zastavení onemocnění je klíčové především dodržování správné hygieny.

Odhadované roční počty případů cholery:
Indie: 675 000 případů, 20 000 mrtvých
Etiopie: 275 000 případů, 10 500 mrtvých
Nigérie: 220 000 případů, 8 000 mrtvých
Haiti: 210 500 případů, 2500 mrtvých
(Zdroj: Univerzita Johnse Hopkinse)