Druhý největší uprchlický tábor v Jordánsku je před dokončením. Platili jej i Češi

V Jordánsku finišují práce na uprchlickém táboře. Podílí se i Češi (zdroj: ČT24)

V jordánské poušti začala závěrečná fáze jednoho z největších projektů české rozvojové pomoci. Do konce roku bude v táboře Al Azraq pro syrské uprchlíky stát skoro šest tisíc zrekonstruovaných obytných buněk s novou kuchyní. Ve spolupráci s Německem přinese program pomoc pro 30 tisíc lidí.

Al Azraq leží hluboko v jordánské poušti, hodinu cesty z hlavního města Ammánu. Se svými 35 000 obyvateli je druhým největším uprchlickým táborem v království. Proto se sem soustředila česká rozvojová pomoc. Po úspěchu loňského projektu se k Čechům přidali i Němci a zdvojnásobili počet peněz v přepočtu na 80 milionů korun, uvedl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

„Tak velký finanční dar od malé země jako Česko, který tak zásadně zlepší dennodenní život tolika lidem, je velmi důležitý,“ uvedl Olga Sarrado z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

„Protože se týká 5570 obydlí, tak vzhledem k tomu, že v jednom obydlí o velikosti čtyři krát dva metry žije až šest obyvatel, tak prostá násobilka nás přivádí k číslu 30 tisíc,“ říká velvyslanec ČR v Jordánsku Petr Hladík.

Příbytky v táboře staví sami Syřané

Stavbu mají pod dohledem jordánských inženýrů na starosti sami Syřané. Celkem 260 dělníků rozdělených do pracovních skupin denně postaví 50 nových kuchyní, uvedl Szántó. „Nové kuchyně jsou velmi dobré. Budeme moct vařit mimo obytný prostor a vyhnout se zápachu,“ říká syrský uprchlík a dělník v táboře Al Azraq Muhammad Fáres. 

Ve dvou obytných buňkách s kuchyní a úložným prostorem bydlí se svou rodinou třeba i 33letá matka sedmi dětí, která utekla před dvěma roky ze syrského Aleppa. „Ta nová místnost je skvělá. Konečně máme kam uložit svoje věci. A vařit můžeme v našem druhém domku,“ říká syrská uprchlice Melhalab. Rozvojová pomoc má pokračovat i příští rok.