Davis po čtvrtém kole jednání o brexitu: Udělali jsme zásadní pokrok

Sestřih TK po jednání Barniera a Davise (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek v Bruselu skončilo čtvrté kolo vyjednávání mezi britským a unijním týmem k odchodu Velké Británie z Evropské unie. Britský ministr pro brexit David Davis uvedl, že obě strany zásadně pokročily v otázce práv občanů EU. Průběh jednání chválil i unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier, dostatečný pokrok podle něj ale zatím nenastal.

„Velká Británie souhlasila, že dohoda o odchodu bude obsahovat konkrétně vyjmenovaná práva občanů EU. Budeme garantovat, že britské soudy budou aplikovat principy evropského soudnictví i po brexitu,“ uvedl Barnier.

Británie podle vyjednávače Davise nabízí občanům EU po brexitu právo na návrat do Británie, pokud Britové budou mít právo pohybu po EU.

Podle Barniera je nezbytné, aby se dosáhlo pokroku i v dalších dvou stěžejních otázkách – o finančním vyrovnání a o hranici mezi Irskem a Severním Irskem.

Skončilo další kolo jednání o brexitu (zdroj: ČT24)

Davis řekl, že jeho země dostojí závazkům, které učinila jako člen EU, ale zatím není ve stadiu, aby je mohla specifikovat. Vyjádřil naději, že se vyjednavači EU budou zabývat návrhem premiérky Theresy Mayové, která minulý týden v Itálii mluvila o možnosti vyjednat dvouleté přechodné období.

Podle představ EU by měla jednání v nynější první fázi, tedy o podobě samotného britského odchodu na konci března 2019, výrazně pokročit předtím, než se bude možné začít s Londýnem bavit o budoucnosti vzájemných vztahů.

Události ke čtvrtému kolu jednání o brexitu (zdroj: ČT24)

Barnier předpokládal, že tento posun potvrdí summit EU na konci října. Nyní se už ale diplomaté často zmiňují spíše až o vrcholném setkání šéfů států a vlád unie v prosinci. Zásadnější pokrok v jednáních Barnier nečeká dříve než za několik týdnů nebo měsíců.

Britové vystoupení z EU schválili v loňském referendu, samotný proces brexitu zahájila Mayová v březnu. Na vyjednává o budoucích vztazích jsou podle unijních pravidel dva roky.