Brazilská vláda na ústupu. „Devastující“ těžba v amazonské rezervaci nezačne

Brazilská vláda zrušila kontroverzní dekret prezidenta Michela Temera, který umožnil těžbu soukromým firmám v rozlehlé přírodní rezervaci v Amazonii. Výnos, jehož platnost po žalobách pozastavil soud, byl terčem kritiky ekologů i domorodců, kteří mluvili o největším zásahu do Amazonie za poslední půlstoletí.

Temer se nejprve rozhodl vydat upravené znění dekretu, které ale podle ekologů neměnilo podstatu problému a umožňovalo „devastující“ těžbu. Nyní jeho vláda výnos zcela zrušila, což ekologové a ochránci práv domorodců označili za své vítězství.

Prezident zrušil dekretem rezervaci Renca (Reserva Nacional do Cobre e Associados) o rozloze asi 47 tisíc kilometrů čtverečních, což je oblast větší než například Dánsko. Díky tomu by zhruba ve třetině rezervace mohly začít soukromé firmy těžit nerostné bohatství, včetně zlata, železa, mědi a manganu. Dosud tak může činit pouze stát, který ale v oblasti prakticky netěží.

Otevření těžby soukromým firmám bylo součástí opatření, jimiž se brazilská vláda snaží podpořit brazilskou ekonomiku, která se v minulých letech dostala do krize.

  • Atlantický deštný prales je považován za jeden z druhově nejbohatších. Dosud ho zmizelo již asi 90 procent. V současnosti existuje v Brazílii už jen 8,5 procenta souvislých ploch Atlantického pralesa nad 300 hektarů. Od roku 1988 brazilské úřady monitorují stav zalesnění s pomocí satelitů.

Hrozil konflikt s domorodci

Před těžbou v této oblasti varovala brazilská opozice i Maurício Voivodic, šéf brazilské části Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Podle něj by rozhodnutí přineslo demografickou explozi, ničení lesa, likvidaci zdrojů vody, ztrátu biodiverzity a vedlo by ke vzniku konfliktů.

Domorodci zde doposud žijí ve značné izolovanosti od civilizace a nechtějí na tom nic měnit, upozornil WWF. Zlatá horečka by tak mohla způsobit nenávratné poškození jejich kultur. Za práva domorodců se postavil i federální soudce, který koncem srpna platnost dekretu pozastavil s tím, že je protiústavní.

Brazilská ústava stanoví, že zrušení chráněné rezervace může učinit pouze parlament, který jako jediný může přijímat změny týkající se využívání přírodních zdrojů v Amazonii, zdůraznil tehdy soudce.