Rouhání označil Trumpa ničemným nováčkem světové politiky

Íránský prezident Hasan Rouhání během projevu ve Valém shromáždění OSN odmítl protiíránské výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ve svém úterním vystoupení označil teheránský režim za „zkorumpovanou diktaturu“. Írán podle Rouháního neusiluje o vývoj jaderných zbraní, naopak Izrael svým arzenálem ohrožuje státy regionu.

Rouhání zařadil svou zemi do čela států bojujících s terorismem. Mezinárodní smlouvu, která má blokovat íránský jaderný program, označil za nový model mezinárodní spolupráce.„Nebudeme nikoho podvádět, nikdy jsme neusilovali o jaderné odstrašení,“ řekl íránský prezident.

Rouhání reagoval na opakované výhrůžky Bílého domu, že USA od jaderné smlouvy odstoupí. Byla by škoda, kdyby byla smlouva zmařena „ničemnými nováčky ve světové politice“, konstatoval.

Dohoda s Íránem je pro USA ostudná, míní Trump

Donald Trump hovoří na půdě OSN
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

„Nemůžeme dovolit vražednému režimu, aby pokračoval v destabilizujících aktivitách, když sestrojuje nebezpečné střely. A nemůžeme se řídit dohodou, pokud zajišťuje krytí pro případné provedení jaderného programu. Dohoda s Íránem byla jedna z nejhorších a nejvíc jednostranných dohod, které Spojené státy kdy přijaly. Upřímně, ta dohoda je ostudná pro Spojené státy,“ pronesl před Valným shromážděním v úterý americký prezident.

Podle Trumpa íránská vláda „maskuje zkorumpovanou diktaturu za falešnou kulisu demokracie. Změnila blahobytnou zemi s bohatou historií a kulturou v hospodářsky vyčerpaný zločinný režim, jehož hlavním exportem jsou násilí, krveprolití a chaos“.

Americký prezident Trump v OSN kritizoval KLDR, Írán i Venezuelu (zdroj: ČT24)
Hasan Rouhání v OSN
Zdroj: Reuters

Írán nebude ustupovat před výhrůžkami a zastrašováním, pokračoval Rouhání. USA ničí svou důvěryhodnost a podkopávají důvěru světového společenství ve svou vlastní schopnost vyjednávat a dodržovat slovo, řekl. Trump ve svém projevu podle íránského prezidenta používal „nevzdělaný, absurdní a nenávistný slovník“.

Hlavní nebezpečí je Izrael, zopakoval Rouhání

Vojenské prostředky Íránu včetně jeho raket jsou pouze obranou před dobrodružnými tendencemi v regionu a pomáhají udržovat mír a stabilitu, uvedl Rouhání. Obvinil naopak „darebácký sionistický režim“, který podle něj ohrožuje svými jadernými zbraněmi státy regionu.

Írán usiluje o přátelské vztahy se všemi státy. Krize v Sýrii nebo Jemenu nemají vojenské řešení a mohou být vyřešeny jen ukončením nepřátelství a respektováním vůle lidu, konstatoval prezident.

Smlouvu podpořili Tusk, Lavrov i Macron

Pro zachování mezinárodní jaderné smlouvy s Íránem se naopak vyslovil předseda Evropské rady Donald Tusk. „EU vyzývá všechny státy k podpoře smlouvy s Íránem, protože znamená bezpečnost pro nás všechny,“ prohlásil Tusk ve středeční všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN.

Úvahy o odstoupení od jaderné smlouvy odsoudil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který takový záměr označil za chybu. „Dohodu z roku 2015 musíme zachovat, protože je dobrá,“ řekl novinářům. Zpochybňování účelnosti smlouvy zkritizoval rovněž ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.