Britská policie zadržela kvůli útoku v metru druhého podezřelého

Události: Policie zatkla druhého podezřelého a prohledává dům pěstounů (zdroj: ČT24)

Britská policie v souvislosti s pátečním útokem v londýnském metru zadržela druhého člověka. Jednadvacetiletý muž byl zadržen na západě metropole v sobotu večer a zůstává ve vazbě. Policie už dříve v souvislosti s útokem zadržela v jihoanglickém Doveru 18letého mladíka. V reakci na pokrok ve vyšetřování Británie snížila stupeň rizika teroristického útoku na druhý nejvyšší.

Vyšetřovatelé bližší podrobnosti o zatčených dosud nesdělili. Není tedy známá jejich identita, ani údajná role v atentátu.

„V domě, kde byl zadržen, pokračuje intenzivní prohlídka. Okolní obyvatelé byli dokonce varováni, že policie může zůstat na místě i několik dní,“ informoval o aktuálním průběhu vyšetřování spolupracovník ČT v Británii Ivan Kytka.

K prvnímu zatčení došlo v sobotu dopoledne v jihoanglickém Doveru. Osmnáctiletý muž byl zadržen v zóně, odkud odplouvají lodě, což vyvolalo obavy, že by se teroristé stojící za útokem na stanici Parsons Green mohli snažit z Británie uprchnout.

Jeden ze svědků, který zatýkání v Doveru sledoval, vypověděl, že muž nevypadal jako Angličan. „Byl to běloch, nevypadal jako Arab, ale nebyl to Angličan,“ prohlásil Daniel Vaselicu, který v Doveru čekal na trajekt.

Po zatčení policie prohledala objekt v Sunbury na jihozápadě Londýna. „Jednalo se o dům starších manželů, 88letého muže a 71leté ženy, kteří se dlouhá léta starali o sirotky. Britská média v této souvislosti spekulují o tom, zda by ten 18letý zadržený nemohl být jedním z uprchlíků, kteří přišli do Británie v rámci uprchlické vlny v minulých letech,“ dodal Kytka.

Ivan Kytka: Policie s ohledem na vyšetřování neposkytuje informace (zdroj: ČT24)

Výbušnina měla potenciál zničit celý vagon

V metru zřejmě explodoval obsah kbelíku
Zdroj: SYLVAIN PENNEC/Reuters

Při výrobě nálože byla použita trhavina triaceton triperoxid (TATP), kterou často při sebevražedných atentátech používají islámští radikálové. Improvizovaná nálož vybuchla ale jen částečně, takže nikoho neusmrtila a vyžádala si „pouze“ 29 zraněných. Britská ministryně vnitra Amber Ruddová řekla, že nálož měla potenciál zabít všechny lidi v plném vagonu metra.

Stejná výbušnina byla použita i při květnovém útoku na multifunkční halu v severoanglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grandeová. Výbuch zabil 22 lidí.

Někteří cestující z postiženého vagonu uvedli, že bezprostředně po explozi cítili ve vagonu silný zápach jakési chemikálie a viděli ohnivou kouli. Exploze vyšla z plastového kbelíku, z něhož po výbuchu trčely dráty.

„Kdyby byl ten kbelík jen zpola plný, patrně by zabil většinu lidí ve vagonu. A nechtěl bych být ani v tom vedlejším,“ řekl expert na výbušniny Sidney Alford. „Byla to hodně velká bomba. Řádná exploze by prorazila podlahu a strhla střechu vagonu, i kdyby bomba neobsahovala šrapnely,“ dodal.

Vyšetřovatelé zajišťují důkazy ve vagonu metra
Zdroj: Reuters

Generálmajor Chip Chapman, který stál v minulosti v čele protiteroristického oddělení ministerstva obrany, je přesvědčen, že páteční atentát nebyl dílem osamělého vlka, ale podíleli se na něm členové nějaké zločinecké sítě. 

Vyšetřovatelé dosud nenašli důkaz, že pachatelé jsou napojeni na teroristickou organizaci Islámský stát, která se krátce po útoku k činu přihlásila.