Češi na Floridě a v Karibiku: Někteří před hurikánem utíkají, jiní zatloukají okna

Události ČT: Jak Češi v Karibiku a na Floridě reagují na hurikány (zdroj: ČT24)

Mezi oběťmi hurikánů ve Střední a Severní Americe zatím podle dostupných informací nejsou žádní Češi. Lidí z českým pasem je ale na Floridě a v Karibiku řada. Jsou tam buď na dovolené, nebo na jihu Spojených států trvale bydlí. Přesné číslo ministerstvo zahraničí nezná.

Například Jakub Pekáč vyrazil s přítelkyní na dovolenou na karibský ostrov Svatého Martina. Ubytovaní byli jen deset metrů od pláže a když se o blížícím se hurikánu Irma dozvěděli, chtěli ihned odletět.

Sehnat místo v letadle se jim nepodařilo a nakonec se proto vydali do vnitrozemí. Bouři přečkali u Marcii, jedné z místních. „Nebýt té ženy, tak bychom to nepřežili. Ten hurikán zpustošil domečky, kde jsme ubytovaní, takovým způsobem, že člověku jde mráz po zádech,“ vzpomíná Pekáč.

Na Floridě se mezitím někteří evakuují. Češka žijící v Miami Jana Ciglerová sbalila z domu nedaleko Miami všechny věci a se syny se vydala na bezpečnější místo. „Vzala jsem je po škole ve středu a vyjeli jsme, abychom byli napřed a včas. Cesta která měla trvat tři hodiny trvala devět hodin a bylo cítit drama. Dneska je takový ten pověstný klid před bouří,“ říká. 

Ne všichni ale utíkají. Mnoho místních bere hurikán s klidem a zároveň nepodceňují přípravy. Stejně jako Lenka Green, která na Floridě žije s manželem a dětmi přes deset let. „Mít dostatek jídla a vody, máme mrazničku nacpanou ledem, generátor na výrobu proudu. Budeme samozřejmě zatloukat okna, před dveře pytle s pískem,“ vypočítává s tím, že s manželem a třemi syny se takto na příchod hurikánu chystá už po několikáté.