Irma udeřila v Karibiku. Nad oceánem se zformovaly dva nové hurikány

Horizont ČT24: Hurikán páté kategorie udeřil na ostrovy v Karibiku (zdroj: ČT24)

Hurikán Irma zasáhl ostrovy Barbuda, Svatý Martin a Svatý Bartoloměj. Zemřeli nejméně dva lidé a dva jsou vážně zranění. V noci se přežene přes Portoriko. Irma je nejsilnější bouřkový systém v oblasti za dlouhá desetiletí. V průběhu středy zesílily na hurikán také tropické bouře José a Katia.

Při hurikánu na ostrově Svatý Martin a Svatý Bartoloměj zemřeli nejméně dva lidé a dva další jsou vážně zranění. Před odletem na postižená území to řekla francouzská ministryně pro zámoří Annick Girardinová.

Nejsilnější hurikán v Atlantiku za poslední desetiletí podle francouzského ministra vnitra Gérarda Collomba zničil na ostrově Svatý Martin nejméně čtyři budovy patřící mezi „velmi odolné“. V níže položených partiích ostrova způsobil živel silné záplavy a pravděpodobně zničil či poškodil řadu venkovských staveb.

Hurikán Irma zasáhl jako první Závětrné ostrovy (zdroj: ČT24)

Francie vysílá na ostrov s přibližně 80 tisíci obyvateli, o jehož správu se dělí s Nizozemskem, několik záchranných týmů. Obavy podle Collomba panují především o osudy tisíců obyvatel, kteří se odmítli podřídit výzvě k evakuaci.

Londýňan, který uvízl na ostrově Svatý Martin, mluví o apokalypse. Budovy se prý ve vichru hýbou. „Je to jako film, který jsem nikdy nechtěl vidět,“ napsal na Twitteru. „Zvuk větru je šílený, doufám, že to brzy přejde. Jsem vyděšený, prosím, modlete se za mě,“ napsal později.

Na ostrově Svatý Bartoloměj voda paralyzovala práci místních hasičů, neboť zaplavila jejich stanici do metrové výšky, kvůli čemuž nemohou vyjet hasičské vozy.

Již předtím zasáhlo oko hurikánu ostrov Barbuda s asi 2000 obyvateli. Hurikán přinesl lijáky a hlavně nebývale silný vítr, který odnesl na ostrově střechy několika domů. Většina obyvatel ostrovního státu Antigua a Barbuda zůstala bez proudu.

Živel doprovází vítr dosahující v nárazech rychlosti 300 kilometrů v hodině. „Národní středisko pro hurikány vyhlašuje, že hurikán Irma je nebezpečný a život ohrožující. Je to masivní bouře, vyhlásili jsme pátý – nejvyšší stupeň,“ uvedl šéf úřadu Rick Scott.

Hurikán bude později postupovat směrem na Portoriko, které už také evakuuje obyvatele. „Je to naprosto bezprecedentní živel, jaký jsme tady dosud nezažili,“ řekl guvernér Portorika Ricardo Rossello. Dále Irma zřejmě zasáhne Kubu, Dominikánskou republiku a v sobotu i Floridu.

Kromě intenzivního větru meteorologové očekávají, že Irma přinese silné deště a sesuvy půdy. Panují také obavy z mořských vln, ty by mohly dosáhnout až sedmimetrové výšky.

Florida se připravuje na hurikán Irma
Zdroj: Joe Skipper/Reuters

Úřady už proto vyhlásily povinnou evakuaci na západě Floridy. Návštěvníci musí oblast opustit ve středu ráno, obyvatelé pak během večera. Mezinárodní letiště nebude během řádění živlu v provozu.

„Lidem zdůrazňujeme, že se musejí evakuovat. Nemůžete si dovolit zůstat, když se na vás řítí hurikán o síle pěti stupňů,“ vzkázal ředitel centra záchranných operací Martin Senterfitt.

Bahamy nařídily největší evakuaci ve své historii

Lidé v ohrožených oblastech skupují hromadně zásoby vody a jídla a opevňují svá obydlí. „Všechno kolem jsme obložili pytly z pískem, abychom se uchránili před přívaly vody. Zabednili jsme všechny skuliny. Všechno, co šlo, jsme dali do mrazáku. A teď už nezbývá nic než se modlit. Nevypadá to zrovna nejlépe,“ podotkl majitel kavárny Bryan Lewis.

Také bahamský premiér Hubert Minnis oznámil, že vláda kvůli hurikánu nařídila povinnou evakuaci ostrovů v jižní části státu, která je největší v historii.

Živel podle něj představuje nesmírné nebezpečí pro ostrovy Mayaguana, Inagua, Crooked Island, Acklins, Long Cay a Ragged Island. Tamní obyvatelé budou během dne letecky přepraveni do Nassau na ostrově New Providence.

Minnis varoval, že ti, kdo neopustí své domovy, budou v obrovském nebezpečí. Upozornil, že bahamské záchranné složky možná nebudou schopny tyto lidi následně zachránit, až Irma ve čtvrtek vstoupí do oblasti.

Dvě tropické bouře zesílily na hurikán

Části Texasu a Louisiany nyní sčítají škody po hurikánu Harvey, zatím ale není jasné, jestli Irma udeří i na americkou pevninu. Podle meteorologů se ale riziko zvyšuje. Že by zasáhly pevninu USA v jednom ročním období dva takto silné hurikány, se nestalo od roku 1851.

Mezitím se v Atlantiku zformoval nový hurikán José a na hurikán zesílila i tropická bouře Katia. Ta se vytvořila v Mexickém zálivu, nad východní Mexiko by měla dorazit ve čtvrtek. Mexická vláda kvůli Katie už povolala hurikánové hlídky v pobřežním úseku mezi městy Tuxpan a Laguna Verde ve státě Veracruz. Katia by nad pevninu měla dorazit ve čtvrtek.

José podle meteorologů z NHC zatím pro pevninu nepředstavuje nebezpečí. Míří východním směrem nad oblast Karibiku. V pátek by mohl zesílit na třetí stupeň. Meteorologové vyzvali, aby vývoj hurikánu sledovali především obyvatelé Závětrných ostrovů.