Předseda slovenského parlamentu: Rozdělení ČSFR je příkladem vyzrálosti obou národů

Klidné rozdělení Československa je příkladem politické vyzrálosti a přátelství obou národů. Na slavnostní schůzi slovenského parlamentu to řekl jeho předseda Andrej Danko. Poslanci Národní rady zasedli u příležitosti 25. výročí schválení slovenské ústavy, což bylo jedním z milníků v procesu rozdělení společného státu Čechů a Slováků. Slovenský prezident i premiér přijetí ústavy 1. září 1992 označili za základ svobodného státu.

Období soužití s bratrským českým národem nám přineslo zkušenost, že nejlepším rozhodnutím je opustit pohodlí společného domu a vydat se vlastní cestou národní i státní nezávislosti. Buďme hrdí, že leden 1993 přinesl slovenskému národu vytouženou svobodu, o které jsme snili a o kterou jsme jako národ usilovali po staletí.
Andrej Danko
předseda Národní rady SR, předseda Slovenské národní strany

„Přijetí ústavy položilo základ svobodného demokratického Slovenska,“ uvedl před poslanci prezident Andrej Kiska. Dodal, že po přijetí ústavy a vzniku samostatného Slovenska tehdejší politická moc nestoudně pošlapávala ústavní základy země.

Kiska tak kritizoval období vlády premiéra Vladimíra Mečiara, která stála u zrodu samostatného Slovenska a kvůli jejíž politice se Slovensko dostalo v 90. letech do mezinárodní izolace a vypadlo z první skupiny zemí snažících se o přijetí do EU a NATO.

Kiska také řekl, že povinností politiků je dobře spravovat stát a použít moc svěřenou ústavou tak, aby se žádný člověk na Slovensku necítil zapomenutý, odstrčený a bezmocný.

obrázek
Zdroj: ČT24

Fico: Teď je na čase stát se vyspělým státem v jádru EU

Podle premiéra Fica, jenž před 25 lety coby poslanec tehdejší Slovenské národní rady hlasoval za ústavu, byl základní zákon rozhodujícím milníkem při vzniku samostatné slovenské státnosti.

„Jen tehdy budeme sebevědomý a hrdý národ, když budeme projevovat úctu ke státu, jeho symbolům, institucím, dějinám a především k hrdinům těchto dějin,“ řekl v projevu Fico.

Předseda slovenské vlády se také vyslovil pro zapojení Slovenska do takzvaného jádra EU. Tímto krokem má země podle něj šanci na historický skok v oblasti přibližování životní úrovně k vyspělým státům.

Fico rovněž vybídl slovenské politiky, aby začali diskusi o zahrnutí některých sociálních práv přímo do ústavy. Zmínil například minimální mzdu a její zvyšování.