Rada bezpečnosti OSN schválila posílení mise v Libanonu

Proti Hizballáhu odteď rázněji, zavelela OSN (zdroj: ČT24)

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila posílení mandátu mírové mise v Libanonu. Jednotky UNIFIL hlídají jižní hranici Libanonu s Izraelem. Podle Izraele a USA by však měly vyvinout větší úsilí, aby zabránily Hizballáhu získávat a pašovat zbraně. V tuto chvíli Hizballáh podle expertů disponuje asi tisícovkou raket. Washington považuje Hizballáh, který podporuje syrskou vládu a má silnou přítomnost v jižním Libanonu, za teroristickou organizaci.

UNIFIL vznikla už za libanonské občanské války před čtyřiceti lety. Se svými 312 mrtvými vede černý žebříček obětí mezinárodního mírového úsilí. Situace se dramaticky zhoršila v červenci 2006, kdy komando Hizballáhu zaútočila přes izraelskou hranici na armádní hlídku a zmizelo se dvěma rukojmími. Izrael odpověděl invazí.

S koncem války dostaly modré přilby za úkol dostat jih Libanonu pod kontrolu armády. Po ukončení izraelské okupace v roce 2000 se však uvažovalo o jejím ukončení. „Musíme být k sobě upřímní. Až příliš dlouho nedokázalo vedení mise UNIFIL plnit svůj úkol,“ uvedla nyní americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová.

Hlídky mezinárodní mise UNIFIL
Zdroj: Reuters

„Kritika toho, že mise neplní mandát, jaký byl zadán po uzavření příměří z poslední války mezi Hizballáhem a Izraelem v srpnu 2008, je setrvalá. Nicméně teď je ten společný jmenovatel obava z Íránu,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Hizballáh je podle něj provázaný, ne-li přímo podřízený íránským revolučním gardám, které jsou velmi důležitou částí íránských ozbrojených sil, jež se podílejí na prosazování íránské zahraniční politiky v celém regionu, aktuálně především v Sýrii. Právě v Sýrii je Hizballáh jedním z klíčových bojových spojenců Damašku.

Navzdory dohledu vojáků a modrých přileb ukryli islamisté v hornatém terénu desítky tisíc raket namířených na Izrael.

Podle zpravodaje ČT panuje v Jeruzalémě i ve Washingtonu velká obava, že by Hizballáh mohl využít zkušenosti nové generace bojovníků v případné válce proti Izraeli. To by mohlo vést k další destabilizaci blízkovýchodního regionu. Hizballáh má několik desítek tisíc mužů, kdežto UNIFIL disponuje zhruba 12 tisíci muži, podotýká Szántó.