„Zcela nás obklopila voda,“ říká uvázlá Texasanka. Na pomoc se čeká na střechách

Spojené státy zasáhl nejhorší hurikán za posledních 12 let. Harvey zanechal 316 tisíc lidí bez elektřiny a mnozí stále čekají na střechách svých domů na záchranu před záplavami. „Zcela nás obklopila voda. Nemůžeme ven,“ uvedla pro CNN jedna z obyvatelek texaského Dickinsonu. Evakuovat se museli vězni i pečovatelské domy, kde nemohoucí senioři trpělivě čekali na pomoc.

Záchranáři vyrazili do zasažených oblastí s nákladními vozy i na člunech, v Houstonu pomáhali přes noc také obyčejní Američané vlastnící lodě. Štáb CNN natáčel s jedním z dobrovolníků, který pomáhal vysvobodit postarší pár, jejich dceru a dva psy z domu v texaském Dickinsonu. „Bylo to šokující,“ říká Pam Jones.

Texasanka Louise Walkerová řekla CNN, že zůstala uvězněna ve výše postaveném bytě svého souseda. „Jsou tu vrtulníky, jež zachraňují lidi, kteří bydlí v apartmánech v prvním patře jako mám já. Nemůžeme se dostat ven, jsme zcela obklopeni vodou,“ konstatovala žena s tím, že vrtulníky zachraňují jen lidi, kteří se ocitli v bezprostředním ohrožení života.

Harvey přinesl do Texasu ničivé povodně
Zdroj: Reuters

Úřady tvrdí, že již zachránily po vodě stovky osob, celkem před záplavami dostaly mimo nebezpečí 2000 lidí. Na pomoc přispěchala i pobřežní stráž. Jen v Houstonu volají tisíce lidí na nouzovou linku, jiní se pokoušejí upozornit na svou situaci úřady prostřednictvím sociálních sítí.

Kritika kvůli opožděné evakuaci pečovatelského domu

V Dickinsonu museli vyprošťovat seniory z pečovatelského domu La Bella Vita, kteří trpělivě čekali na pomoc ve svých křeslech, zatímco kolem nich stoupala hladina. Na sociálních sítích vzbudily záběry vlnu kritiky.

„Moje matka (majitelka pečovatelského domu) mi poslala foto v devět ráno (v neděli). Řekla, že to je katastrofa. Čekali na helikoptéry Národní gardy. Většina z těch lidí byla na kolečkovém křesle a na kyslíku,“ uvedla Kim McIntoshová.

V autech často lidé z postižených míst nemají, kam uniknout. Řadu silnic již zcela zaplavila voda. V Houstonu napršelo 60 centimetrů vody za 24 hodin a podle meteorologů bude hůř. V Dallasu zpřístupnili pro evakuované a zachráněné osoby konferenční centrum pro pět tisíc lidí.

Rockport sčítá škody. Živel domy srovnal se zemí

Jedním z míst, kde hurikán ještě udeřil plnou silou, než se změnil na tropickou bouři, je texaský Rockport. „Měla jsem pocit, že střecha každou chvíli spadne,“ popisovala 44letá Judie McRaeová situaci, kdy ležela v posteli a snažila se řádění živlu přečkat. Slyšela prý stále dokola praskavé zvuky. „Měla jsem štěstí, protože se rozbila jen dvě malá okna,“ uvedla.

Domy jejích tří sousedů přitom spadly, ve větru teď létají trosky a oblečení. McRaeová se bojí zejména o osud jedné ze svých postarších sousedek. „Nemá žádné peníze a její dům byl už tak poškozený,“ konstatovala obyvatelka Rockportu.

„Měla to být druhá kategorie, možná kategorie tři, ale to se nestalo. Bylo to naprosto absurdní,“ řekl o hurikánu 56letý Robert Zbranek. „Stále mám dům, je ale trochu poničený,“ podotkl.

Přes noc má v oblasti Texasu napadnout dalších 10 až 25 centimetrů srážek. Varování před silnými dešti a záplavami ale platí až do pátku. V několika oblastech Houstonu je už vyhlášen zákaz vycházení. Prezident Donald Trump chce v nejbližší době do Texasu dorazit osobně.