Slovenská vládní SNS chce v koalici zůstat. Danko si rozmyslel i možný odchod z politiky

Politolog Grigorij Mesežnikov ke slovenské vládní krizi (zdroj: ČT24)

Vládní Slovenská národná strana (SNS), která vypovězením koaliční smlouvy před více než dvěma týdny vyvolala vládní krizi na Slovensku, má zájem na setrvání ve stávající koalici. Novinářům to po jednání předsednictva SNS řekl její šéf Andrej Danko. Zároveň oznámil, že hodlá zůstat v politice.

„Neexistuje alternativa z hlediska řízení státu. Pokud by tato vláda padla, tak asi jedinou alternativou by byla úřednická vláda. Nechceme traumatizovat lidi s (předčasnými) volbami,“ uvedl Danko, který je také předsedou slovenské sněmovny.

Minulý týden předseda SNS uvedl, že své další působení v politice zváží. „Dokážu si představit život i bez politiky. Odmítám se v této etapě vzdát,“ řekl Danko.

SNS bude s koaličními partnery, sociálními demokraty (Smer-SD) premiéra Roberta Fica a stranou Most-Híd, vyjednávat o uzavření nové koaliční smlouvy nebo o dodatku ke stávajícímu dokumentu.

Nově by například podle SNS o odvolání ministrů měla rozhodovat strana, která je do funkce navrhla. Bez bližších podrobností Danko řekl, že vláda potřebuje oživení i v personální oblasti. „Pokud má koalice dál fungovat, musíme si říct, kde je hranice vzájemné kritiky,“ řekl Danko.

Koaliční smlouva potřebuje změnu, tato vláda potřebuje refresh, změny, i v personálních oblastech. Potřebujeme nové výzvy z hlediska zlepšení života lidí.
Andrej Danko
předseda SNS

Danko: Být ve vládě s Ficem je těžké

Právě Ficův požadavek na odchod ministra školství Petera Plavčana, kterého dosadila do vlády SNS, minulý týden ještě více vyostřil vztahy ve vládní koalici. Fico vybídl k výměně ministra školství kvůli podezření z netransparentního rozdělování evropských dotací. Plavčan demisi původně odmítal, po Dankově souhlasu ale rezignaci nakonec oznámil. SNS vypověděla koaliční smlouvu právě po vypuknutí zmíněné aféry s dotacemi.

Danko uvedl, že je těžké být ve vládě s Ficem, s nímž se SNS uchází o přízeň stejné skupiny voličů. Cílem vypovězení koaliční smlouvy podle Danka bylo to, aby si silný koaliční partner SNS více všímal.