Tajfun Hato zabíjel na čínském pobřeží a míří do vnitrozemí

Tajfun Hato zabíjí na čínském pobřeží. Úřady zatím vědí o šestnácti mrtvých, polovina z nich zahynula v Macau. Zranění utrpělo téměř 300 lidí, i zraněných je nejvíce v Macau. Bouře se posouvá dále do čínského vnitrozemí, kde již úřady evakuovaly desetitisíce lidí.

Tajfun Hato udeřil na pevninu zhruba 60 kilometrů od Hongkongu. Ve městě způsobil živel především dopravní komplikace, záplavy a 120 lidí utrpělo zranění. Škody, které ve městě způsobil, odhadli analytici zhruba na osm miliard hongkongských dolarů (22,6 miliardy Kč). Platí nejvyšší, dvanáctý stupeň varování. To se stalo teprve popatnácté od roku 1946. V Hongkongu však živel nezabíjel.

Naopak v Macau potom přišlo o život osm lidí a 153 dalších utrpělo zranění. Vzduchem létaly skleněné střepy z oken, která neodolala živlu, i utržené části budov. Obyvatelé Macaa, kteří přežili bez zranění, se museli vyrovnat s výpadky elektřiny. „Město vypadá, jako by bylo ve válce,“ řekl agentuře Reuters zaměstnanec města. Těžké škody způsobil tajfun také v provincii Kuang-tung v sousedství Hongkongu a Macaa. Zemřelo v ní nejméně osm dalších lidí.

„Hato je nejsilnější tajfun za posledních 53 let. Napáchal velké škody. Snažíme se je vyčíslit. Nejdůležitější je teď ale obnovit dodávky vody a elektřiny, aby se život mohl vrátit do normálu,“ uvedl vedoucí úředník v Macau Chui Sai On. Úřady ovšem samy čelí ostré kritice obyvatel. Především si stěžují, že nedostali včas varování.

Zpravodajka ČT: Obyvatelé Hongkongu jsou velmi disciplinovaní (zdroj: ČT24)

Podle meteorologů jde o nejsilnější tajfun, který jižní Čínu zasáhl za posledních 53 let. Když dosáhl na pobřeží, vál vítr rychlostí 126 kilometrů za hodinu, v nárazech až 207 kilometrů za hodinu. „Na rozdíl od jiných tajfunů se Hato pohyboval rychle vpřed, rychle zesiloval a přinesl obrovské množství srážek,“ sdělil zástupce meteorologického ústavu provincie Kuang-tung.

Cesta tajfunu na pobřeží nekončí. Zeslábl sice na tropickou bouři, ale míří dále do vnitrozemí, kde již úřady podle agentury Nová Čína evakuovaly téměř 27 tisíc lidí. Bez elektřiny jsou nejméně dva miliony domácností. Úřady varovaly obyvatele, že hrozí záplavy a sesuvy půdy a miliardové škody.