Na restauraci v metropoli Burkiny Faso zaútočili teroristé. Obětí je nejméně osmnáct

Nejméně osmnáct lidí přišlo o život při teroristickém útoku na tureckou restauraci Istanbul v hlavním městě Burkiny Faso. Další desítka lidí utrpěla zranění. Za nedělní střelbou pravděpodobně stáli islamisté. Ministr pro komunikaci Remi Dandjinou uvedl, že incident skončil a že oba útočníci byli zastřeleni. Podnik často navštěvují cizinci, mezi oběťmi teroristů jsou občané Turecka, Francie, Kanady, Kuvajtu, Libanonu, Nigerie a Senegalu. Při útoku zemřelo také sedm občanů Burkiny Faso.

Číšník podniku vypověděl, že přijeli muži v terénním autě a začali střílet na hosty. Policie vyklidila restauraci ještě před příjezdem armádních jednotek, které neprodleně na teroristy zaútočily a ozbrojence zabily.

„Z počátku jsme si mysleli, že jde o loupež. Pak jsme si uvědomili, že je to něco horšího. Někdo nám řekl, že byli oloupeni a pak je poslali pryč. Poté jsme ale viděli, co se tam děje a že to je mnohem horší, než jsme i původně mysleli. Uvnitř byli stále uvězněni lidé,“ uvedl svědek útoku Moussa Ouedraogo. Jedna žena agentuře Reuters řekla, že v restauraci byla na oslavě bratrových narozenin. „Sotva jsem utekla, ale bratr zůstal uvnitř,“ uvedla.

Turecké ministerstvo zahraničí oznámilo, že mezi mrtvými je jeden turecký občan, další občan Turecka byl zraněn. Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová uvedla, že zahynuli dva Kanaďané. Ministr zahraničí Francie Jean-Yves Le Drian podle agentury Reuters potvrdil smrt jednoho Francouze.

Útok na restauraci ve státě Burkina Faso
Zdroj: REUTERS/Reuters TV

Šéf diplomacie Burkiny Faso Alpha Barry uvedl, že mezi zavražděnými jsou i dva Kuvajťané, Libanonec, Nigerijec, Senegalec a sedm občanů Burkiny Faso.

Loni v půli ledna při útoku na kavárnu Cappuccino a v Ouagadougou přišlo o život 29 osob osmnácti národností, včetně Kanaďanů, Francouzů, Švýcarů a Nizozemce. Místní ozbrojené síly, podpořené francouzskými vojáky, osvobodily nejméně 150 rukojmích a zabily čtyři teroristy.

K útoku se tehdy na internetu přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM).

Burkina Faso je převážně muslimský stát. V říjnu 2014 nastoupil cestu k demokracii, když byl svržen dlouholetý prezident Blaise Compaoré. V září 2015 uskutečnila elitní prezidentská garda neúspěšný pokus o puč.

Na severu Burkina Faso hraničí s Mali, kde operuje řada islamistických teroristických skupin, včetně Ansar Dine, Murábitún a Al-Káidy v islámském Maghribu.

V této bývalé francouzské kolonii proto od roku 2013 působí více než 10 tisíc členů mírových sil OSN z různých zemí. Česká armáda má v malijské misi pod patronací Evropské unie několik desítek vojáků. Většina z nich střeží velitelství v hlavním městě.