Největší sociální sítě v Číně mají problém. Úřady je vyšetřují, protože nekontrolovaly obsah

Čínské firmy provozující tamní největší sociální platformy Weibo, WeChat a Baidu Tieba jsou vyšetřovány za údajné porušení zákonů o kybernetické bezpečnosti. Úřad pro správu kyberprostoru uvedl, že nekontrolovaly obsah a byla tak ohrožena národní bezpečnost. Internet v Číně podléhá cenzuře.

Zmíněné sociální sítě využívají v Číně stovky milionů uživatelů. Podle čínských úřadů se na nich měl údajně šířit materiál související s terorismem, falešné zprávy a jiný závadný obsah. Příspěvky jsou snadno vysledovatelné prostřednictvím registrovaných telefonních čísel a většina lidí už dobře ví, jakých témat a názorů by se měli vyvarovat, píše BBC.

Vláda blokuje zahraniční sociální sítě jako Facebook (od roku 2009), Twitter nebo Instagram a cenzuruje veškerý politicky citlivý obsah. Blokovaný je také vyhledavač Google a omezený je i přístup na mnoho zahraničních mediálních serverů.

Weibo
Zdroj: Jason Lee/Reuters

Minulý měsíc bylo zrušeno 60 nejoblíbenějších webových stránek o celebritách za to, že údajně narušovaly základní socialistické hodnoty. Nové nařízení vydané v květnu vyžaduje, aby všechny on-line zpravodajské portály byly spravovány redakcemi schválenými Komunistickou stranou.

Facebook podle The New York Times koncem loňského roku v tichosti vyvinul cenzorský software, který by měl firmě pomoci vrátit se na čínský trh. Software umožňuje blokovat zobrazování vybraných informací ve specifických geografických oblastech.

Úřady by tak mohly sledovat jednotlivé příspěvky a témata, která se po sociální síti šíří, a následně rozhodnout, zda se objeví na „zdech“ jiných uživatelů.

Cenzorský úřad zaměstnává statisíce lidí včetně těch, kteří píší ve prospěch vlády a odvádějí diskuse od citlivých témat. Čína tomu říká zdravý rozvoj internetu.