Medvídek Pú má na čínském internetu utrum. Pekingu se nelíbí přirovnávání k Si Ťin-pchingovi

Čínští cenzoři začali odstraňovat obrázky s Medvídkem Pú z místních sociálních sítí. Píše o tom list The Financial Times (FT). Komunistickému režimu mělo vadit, že lidé často srovnávali snímky vůdce Si ťin-pchinga se světovými lídry s obrázky s medvídkem Pú, Ijáčkem nebo Tygrem, a tak je zesměšňovali.

K přitvrzení v oblasti cenzury došlo před nadcházejícím klíčovým kongresem vládnoucí komunistické strany, kde má na podzim dojít k obměně jejího vedení. Peking zatím nepodal k zákazu medvídka žádné oficiální vysvětlení, píše FT.

Podle listu je ale pravděpodobné, že se Pekingu nezamlouvalo právě srovnávání fyzického vzhledu prezidenta Si Ťin-pchinga s medvědem.

Obama jako Tygr

Medvídek Pú je hlavní postava knihy, kterou napsal Alan Alexander Milne, a představuje jednoho z nejznámějších dětských hrdinů 20. století. Knihu filmově ztvárnil Walt Disney. Číňané začali s karikaturami v roce 2013, kdy došlo k setkání čínského vůdce s americkým prezidentem Barackem Obamou – šéf Bílého domu představoval Tygra, zatímco Si Púa.

Následující rok se snímky objevily na sociálních sítích během setkání čínského lídra s japonským premiérem Šinzó Abéem – ten byl ztvárněn jako smutný osel Ijáček, zatímco Si opět představoval Púa.

Bizarní příspěvky byly zcenzurovány na čínské platformě podobné Twitteru – Sina Weibo. Kolekce animovaných gifů s medvědem byla odstraněna i z aplikace WeChat, uvedl FT. 

„Historicky nebyly povoleny dvě věci: politické organizování a politická akce. V letošním roce však byla do seznamu přidána třetí: mluvení o prezidentovi,“ říká expert na média z Pekingské univerzity zahraničních studií Qiao Mu.

Někteří komentátoři prý byli zadrženi poté, co uveřejnili příspěvky o hlavě státu. „Myslím, že problém s Púem bude součástí tohoto trendu,“ konstatoval odborník. Při zadání čínských znaků se na sítích uživatelům objevuje varování „tento obsah je nezákonný“.

Minulý týden znepokojily nadnárodní společnosti zprávy o tom, že čínská vláda chce zablokovat služby VPN, jež umožňují přístup ke službám Google a dalším hojně využívaným platformám. Peking to později popřel.