Před lety ho pomohli dopadnout čeští policisté. Později nafilmoval svůj útěk z kalifornského vězení

Horizont ČT24: Zločinec natočil svůj útěk z vězení (zdroj: ČT24)

Před téměř čtyřmi lety pomohli s jeho dopadením na pražském Letišti Václava Havla čeští policisté. Loni se o Adamovi Hosejnu Najerím mluvilo v souvislosti s jeho devítidenním útěkem z kalifornského vězení. A teď se v médiích objevilo jeho video, za které by se nemusel stydět žádný začínající filmař. Najerí totiž útěk, který podnikl se svými dvěma kumpány, zdokumentoval.

Video působí jako amatérský akční film, nechybí hudba ani dramatický střih. Na záběrech je trojice mužů, která uprchla loni v lednu z kalifornské věznice v Orange County. Video zveřejnil advokát jednoho z nich, Adama Hosejna Najerího.

„Řada lidí nám chce připsat útěk ve stylu Houdiniho – to celé v osmi minutách,“ říká Najerí ve videu. Právě Najerí, odsouzený mimo jiné za únos nebo loupeže, dal záznamu průvodní slovo a zřejmě mu propůjčil i své režijní schopnosti. Zdatně mu sekundují vězni Jonathan Tieu a Bac Duong. 

Muži utekli z cely nepozorovaně potrubím v lednu 2016 a dostali se až na střechu věznice. Odtud se po pořízení několika selfie spustili na zem. „Měli jsme sportovní tašku a batoh plný věcí. Lano dlouhé stovky stop, v podstatě bednu s nářadím,“ popsal Najerí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Venku unesli taxikáře a donutili ho odvézt je na sever. Nepohodli se ale v tom, jestli ho mají zabít. „Víte, byli jsme mu tak vděční, že nám pomohl. Ten muž je opravdu hrdina,“ rozplýval se Najerí.

Jeden z uprchlých vězňů ale nevydržel. Bac Duong odjel s taxikářem zpět a vydal se úřadům. Najerí a Tieu se skrývali v dodávce, kde je už po devíti dnech na útěku dopadla policie.

Najerího video ale zatím komentovat nechce. „Uveřejněné video je součástí probíhajícího vyšetřování a je v souladu s informacemi, které jsme už médiím řekli,“ uvedl úřad šerifa v Orange County v Kalifornii.

Záznam ale přináší řadu nových otázek. Třeba jak se vězni dostali k veškerému vybavení pro útěk, kdo je měl v tu chvíli hlídat a hlavně - kde přišli ve střežené budově k mobilním telefonům.