Palestinci se vrátili na Chrámovou horu. V davu došlo k potyčkám s policií

Několik tisíc muslimů se nahrnulo k modlitbám v jeruzalémské mešitě Al-Aksá poté, co Izrael zrušil všechna bezpečnostní opatření a vysoce postavení muslimští duchovní vzkázali věřícím, že se mohou opět modlit na Chrámové hoře. Při chaotickém návalu došlo k potyčkám s policií, při nichž podle tiskových agentur utrpělo zranění kolem čtyř desítek Palestinců.

Duchovní svým vzkazem reagovali na odstranění zábran a dalších částí bezpečnostních opatření od vstupů na posvátný okrsek v Jeruzalémě. Jejich stanovisko podpořil i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Umístění bezpečnostních prvků do Starého Města v Jeruzalémě v polovině července kvůli útoku Arabů na izraelské policisty vyvolalo napětí i násilné střety mezi Izraelci a Palestinci. V úterý nakonec na základě rozhodnutí izraelské vlády dělníci detektory kovů odstranili.

Po detektorech kovů zmizely od vstupů na Chrámovou horu i kovové zábrany a konstrukce, která držela nad hlavami příchozích bezpečnostní kamery. Izraelská vláda tak vyslyšela požadavek muslimů, kteří odmítali na Chrámovou horu dál vstupovat a modlili se před vstupy.

Izrael odstranil z oblasti Chrámové hory všechny zábrany (zdroj: ČT24)

„Je to do značné míry překvapení. Netanjahu není znám tím, že by ustupoval palestinským požadavkům, obzvlášť pokud jsou kladeny pod rouškou násilí. Zřejmě se lekl možnosti, že by násilné akce přerostly v něco mnohem horšího, protože hnutí Fatah i Hamas volala po tom, aby Palestinci stupňovali své požadavky,“ podotkla analytička Irena Kalhousová.

Agentura Reuters napsala, že nejméně 37 Palestinců utrpělo zranění, když izraelské bezpečnostní síly použily ohlušující granáty ke zvládnutí hrnoucího se davu. Palestinská organizace Červeného půlměsíce později upřesnila, že šlo o poranění způsobená gumovými projektily a údery a že někteří postižení utrpěli i zlomeniny.

Izraelské úřady uvedly, že policisté reagovali na kamení, které na ně létalo u brány z davu. Zdroj Červeného půlměsíce tvrdil, že napětí vzrostlo, když izraelští vojáci zavřeli jednu bránu ve chvíli, kdy se do posvátného okrsku snažilo dostat velké množství věřících. 

Izrael rozhodl o opatřeních poté, co zde tři arabští ozbrojenci zabili v polovině července dva izraelské policisty. Izraelské bezpečnostní složky útočníky zabily. Bezpečnostní prvky měly zamezit vnášení zbraní na posvátné místo. 

Obě strany sporu vyzval generální tajemník OSN António Guterres k tomu, aby se vzdaly „provokativních akcí a rétoriky“ a ukázaly „zdrženlivost“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu pohrozil, že ze země vypudí katarskou televizi Al-Džazíra kvůli způsobu, jakým informovala o krizi kolem Chrámové hory. Stanice podle něj „podněcuje k násilí“.

Chrámová hora je jedním ze tří posvátných míst islámu, ale je významná i pro židy, protože v minulosti tam podle jejich tradice stával židovský chrám. Podle nynějšího uspořádání tam mohou jednou z bran židé vstupovat, ale mají zakázáno se na hoře modlit. Radikální kruhy se snaží prosadit změnu tohoto opatření a umožnit židům modlitbu na místě někdejšího chrámu. Izraelská vláda to ale odmítá.