Může se stát leccos, řekl Trump o klimatické dohodě. Podle Macrona chystají plán pro Sýrii

Události: Donald Trump v Elysejském paláci (zdroj: ČT24)

USA podle prezidenta Donalda Trumpa zůstanou lídrem v ochraně životního prostředí. Pokud jde o pařížskou klimatickou dohodu, může se leccos stát, míní šéf Bílého domu. Řekl to po jednání se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem v Elysejském paláci. Francie a USA budou spolupracovat při vytváření programu pro obnovu poválečné Sýrie, řekl Macron s tím, že očekává brzy konkrétní iniciativu o řešení krize.

Právě Sýrie a terorismus patřily mezi hlavní témata rozhovoru obou politiků. Trump připomněl, že výsledkem jeho nedávného jednání
s ruským prezidentem Vladimirem Putinem bylo příměří na jihu Sýrie, které dosud trvá.

„Po nástupu se Trump vyjadřoval v tom smyslu, že Američané se už nehodlají vměšovat do mezinárodních otázek (včetně Sýrie) jako dříve. Mezitím se ale už situace trochu změnila. Trump nařídil úder proti Sýrii poté, co tam byly použity chemické zbraně. A to je jedna z věcí, o které mluví i Macron jako o jakési červené čáře, která se nesmí překročit a po které bude Francie také nucena zasáhnout,“ připomněl také před jednáním zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Trump oznámil, že se jedná o další dohodě o zastavení palby v jiné oblasti Sýrie. Podle francouzského prezidenta budou Francie a USA spolupracovat na „cestovní mapě“ pro obnovu poválečné Sýrie. „Požádali jsme naše diplomaty, aby v tomto směru pracovali, takže v příštích několika týdnech může přijít konkrétní iniciativa,“ řekl francouzský prezident. Ujme se jí podle něj pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN, kromě Francie a USA tedy ještě Rusko, Británie a Čína.

Macron také uvedl, že oba státy se dohodly na společném postupu v boji proti kybernetické kriminalitě a internetové propagandě. „Dnes vidíme různé hrozby pocházející od ničemných režimů, jako je Severní Korea, Írán nebo Sýrie, a od vlád, které je financují a podporují. Vážnou hrozbou jsou také teroristické organizace. Potvrdili jsme náš jednotný postoj proti těmto nepřátelům lidstva a náš záměr zbavit je území, finančních zdrojů, (komunikačních) sítí a ideové podpory,“ zdůraznil.

Trumpa s Macronem rozděluje klima i obchod

Spojené státy a Francii mohou podle Trumpa dělit občasné rozpory, nemohou ale narušit letité spojenectví zrozené v dobách americké revoluce. Jednou ze sporných otázek je pařížská klimatická dohoda, od níž Spojené státy v červnu odstoupily, připustil Trump. USA podle něj nicméně „zůstanou lídrem“ v ochraně klimatu. Pokud jde o pařížskou dohodu, „leccos se může stát, uvidí se, co to bude“, poznamenal šéf Bílého domu bez dalšího vysvětlení.

O ochraně životního prostředí se podle zákulisních informací mluvit nemělo. „O schůzce se mluví ve francouzských médiích jako o jakémsi pokusu Macrona vyvést Trumpa z mezinárodní izolace, do které se v posledních týdnech a měsících dostal – například proto, že odstoupil od pařížské klimatické dohody,“ podotkl před jednáním Zavadil. Macron je velkým zastáncem této dohody. 

Politici se liší i v názoru na obchod. Zatímco Macron je velký liberál, Trump upřednostňuje protekcionismus. V Elysejském paláci se ale podle Macrona oba shodli na podpoře svobodného a férového trhu.

Společné mají to, že jsou v politice nováčky a chtějí nabourat starý řád – Macron se svým novým hnutím Republika v pohybu nedávno vyhrál klíčové parlamentní volby, čímž dostal šanci prosadit své reformy. Macron je také zastánce EU a rád by, aby americko-unijní vztahy byly na dobré úrovni.

Novináři Trumpovi nezapomněli nelichotivé výroky o Paříži

Francouzští novináři Trumpovi během tiskové konference připomněli jeho kritická slova o Paříži, kterou podle jeho dřívějších vyjádření není radno vzhledem ke hrozbě terorismu navštěvovat. „Paříži se bude dařit dobře,“ otočil Trump. Jedním z důvodů je prý fakt, že země má nyní „velkého a nesmlouvavého“ prezidenta.

Trump nelichotivě hovořil o francouzském hlavním městě i s odkazem na svého přítele Jima, jehož identita je pro americká média záhadou. „Paříž už dávno není Paříží,“ citoval Trump dříve slova svého přítele, který mu prý řekl, že z toho důvodu tam už nejezdí.

Macron se bude snažit Trumpa úplně neizolovat, ale spíše ho držet na radarech v klíčových věcech, které bude Evropa řešit. Možná se bude snažit udržovat za Unii vysokou míru strategického dialogu s USA i v oblastech, ve kterých prozatím velká shoda není.
Pavel Fischer

„Trump je na návštěvě města, které opakovaně urážel. Když oznámil své rozhodnutí opustit klimatickou dohodu (známou jako pařížská), prohlásil, že byl ‚zvolen, aby zastupoval občany Pittsburghu a ne Paříže'. Opakovaně také říká, že město je zdecimováno hrozbou terorismu, kterou spojuje s přistěhovalci,“ poznamenala agentura AP.

Americký prezident je od lednového nástupu do funkce v Evropě už potřetí. Poprvé se tak stalo v květnu v rámci jeho první zahraniční cesty, podruhé zde pobýval minulý týden, kdy navštívil Polsko a následně se zúčastnil summitu G20 v Hamburku.

Francouzská schůzka ve stínu další ruské kauzy

Do Francie zamířil Trump v době, kdy čelí další kauze, když se zjistilo, že se jeho syn a další blízcí spolupracovníci ještě během kampaně sešli s ruskou právničkou údajně napojenou na Kreml, která měla slibovat kompromitující informace na Trumpovu soupeřku Hillary Clintonovou.

Šéf Bílého domu tvrdí, že o schůzce nevěděl, svému synovi to ale nezazlívá – a nechal se slyšet, že nálada v Bílém domě je „fantastická“. V Paříži Trump řekl, že schůzka jeho syna s ruskou právničkou byla krátká a nic nepřinesla. Většina lidí by se podle prezidenta chovala stejně, jako Donald junior.

Právnička Natalja Veselnická, s níž se jeho nejstarší syn loni v červnu v New Yorku setkal, nemá podle Trumpa vazby na ruskou vládu. Je prý soukromou osobou, která jen „vymetá kuloáry“.

Podle Trumpa je v Bílém domě vše v pořádku (zdroj: ČT24)

Trumpův pracovní program začal krátce po poledni, kdy poobědval s americkými armádními veliteli v sídle velvyslanectví USA. Odpoledne navštívil Invalidovnu a Elysejský palác. Den pak ukončuje společná večeře s Macronem v Eiffelově věži, které se účastní i manželky prezidentů. Trump se v Paříži zúčastní i pátečních oslav u příležitosti státního svátku Dne dobytí Bastily.