Turecká opozice ukázala svou sílu. V Istanbulu demonstrovaly stovky tisíc lidí

Události: Mohutná demonstrace turecké opozice (zdroj: ČT24)

Stovky tisíc lidí se shromáždily v istanbulské čtvrti Maltepe na demonstraci, kterou vyvrcholil pochod za spravedlnost šéfa opozice Kemala Kiliçdaroglua z Ankary do Istanbulu. Politik akci vedl poté, co byl odsouzen jeho kolega ze strany, někdejší novinář a posléze poslanec Enis Berberoglu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přirovnal účastníky pochodu k těm, co se loni pokusili o puč.

„Ať si nikdo nemyslí, že tento pochod byl poslední. Devátý červenec je nová etapa, nové zrození,“ řekl Kiliçdaroglu před davem svých stoupenců po pochodu, který trval 25 dnů a měřil 450 kilometrů.

Vůdce Lidové republikánské strany (CHP) Kiliçdaroglu vyrazil na cestu v polovině června, když soud poslal na 25 let do vězení poslance Berberoglua za vyzrazení státního tajemství. Toho se bývalý novinář podle obžaloby dopustit tím, že předal tisku informace o tureckých dodávkách zbraní islamistům v Sýrii v roce 2014.

Demonstrace na podporu vězněného tureckého poslance
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

To, co začalo jako akce protestu jednoho muže, vykrystalizovalo v masovou akci. Do Istanbulu došlo v pátek kolem 50 tisíc lidí. „Neunavíme se. V našem pochodu za spravedlnost budeme pokračovat,“ ujišťovala jedna z účastnic pochodu.

Demonstraci podpořila také třetí nejsilnější opoziční strana v tureckém parlamentu, prokurdská Lidová demokratická strana (HDP). Desítka poslanců této strany, včetně obou jejich spolupředsedů Selahattina Demirtaşe a Figen Yüksekdagové, je rovněž ve vězení.

Jde o největší opoziční akci od loňského pokusu o převrat. „Pokud zahájíte pochod pro teroristy a jejich podporovatele, (…) nemůžete nikoho přesvědčit, že vaším cílem je spravedlnost,“ komentoval akci začátkem července prezident Erdogan.

Demonstrace na podporu vězněného tureckého poslance
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Trestní stíhání tureckých poslanců umožnil zákon, který loni na jaře prosadila vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) a který zbavil imunity čtvrtinu poslanců, většinou opozičních. Zákon kritizovala opozice i Západ jako porušení parlamentní demokracie, zatímco vláda jej hájí s tím, že je nutný „v boji proti terorismu“. Podle kritiků ale vláda zákona využívá k tomu, aby se zbavila kritiků.

Od vyhlášení výjimečného stavu po pokusu o převrat skončily v poutech desítky tisíc lidí. Naposledy pak ve čtvrtek ředitelka turecké pobočky mezinárodní organizace Amnesty International Idil Eserová.