Londýn v barvách duhy. Před padesáti lety přestala být homosexualita v Anglii trestná

Události: Londýnem prošel průvod za práva sexuálních menšin (zdroj: ČT24)

Londýn zažil největší pochod za práva sexuálních menšin. Průvodu centrem města přihlížely stovky tisíc lidí. Na budovy parlamentu úřady poprvé promítly duhovou vlajku hnutí. Průvod připomněl padesát let od přijetí zákona, díky kterému homosexualita v Anglii a Walesu přestala být trestná.

Navzdory teroristickým hrozbám, dopravnímu kolapsu i vysokým nákladům na organizaci se srdce Londýna na celý den rozbušilo v duhových barvách.

Už 46. průvod za sexuální menšiny – letos od nákupní Oxford Street až po vládní Whitehall – tentokrát postavil do čela záchranáře. Jako poctu těm, kteří letos zasahovali při nedávných teroristických útocích a tragickém požáru. V čele průvodu vyrazily alegorické vozy s 26 000 různě upravenými účastníky.

Policisté a záchranáři byli oslavovanými hrdiny letošního průvodu
Zdroj: Reuters
Centrem Londýna prošel průvod na podporu menšin
Zdroj: Reuters

Přítomen byl i londýnský starosta Sadiq Khan, podle kterého se akce zúčastnilo celkem 1,5 milionu lidí. „Nejlepší protilátkou na smutek, žal, úmrtí či terorismus je dnešní pochod v Londýně,“ prohlásil.

Je to padesát let, co homosexualita přestala být v Anglii a Walesu trestným činem. Sedmdesátiletý Jeremy Hart staré časy pamatuje. Kvůli jiné orientaci přišel o práci. „Že jsem gay poznamenalo mou kariéru. Manažerovi se to nelíbilo a řekl mi: Budete muset sám odejít, nechci vás vyhodit,“ vzpomíná.

Dobové dokumenty vypovídají mnohé o následujících dekádách. Překvapivě nejhorší chvíle zažívali britští homosexuálové v 80. letech. Ve sporech s londýnskou samosprávou i kvůli nástupu nemoci AIDS.

Londýnský festival sexuálních menšin
Zdroj: Reuters

Padesát let po přelomovém anglickém zákonu vyvrcholí oslavy v Londýně koncertem na centrálním Trafalgarském náměstí. Většina účastníků dobu zákonem dané nerovnosti nepamatuje. I tak je ale dnešní společnost nepřijímá bez výhrad. Menšinová sexuální orientace zůstává v Británii jednou z vedoucích příčin bezdomovectví dospívajících.