Le Penovou obvinili ze zneužívání peněz europarlamentu

Francouzská justice obvinila vůdkyni krajní pravice Marine Le Penovou ze zneužití peněz Evropského parlamentu. Politička čelí podezření, že v letech 2009 až 2016 jako europoslankyně neoprávněně vyplácela odměny dvěma svým spolustraníkům vedeným jako parlamentní asistenti.

Jde o šéfku jejího kabinetu ve straně Národní fronta (FN) Catherine Grisetovou a jejího tělesného strážce Thierryho Légiera, informovaly justiční zdroje. Vyšetřován je i životní partner Le Penové Louis Aliot, který je europoslancem od roku 2014 a který zatím odmítá před vyšetřujícího soudce předstoupit.

Aféra s fiktivním zaměstnáváním asistentů se týká sedmnácti europoslanců francouzské strany Národní fronta (FN), kteří jsou podezřelí z toho, že unijní peníze vypláceli svým spolustraníkům, ačkoli ti věnovali většinu svého času práci pro stranu ve Francii. Evropský parlament odhadl celkovou škodu v posledních pěti letech na pět milionů eur (131 milionů korun).

Le Penová, která se dnes dostavila k výslechu k vyšetřujícímu soudci poté, co to odmítala během jarní předvolební prezidentské kampaně, dala najevo, že hodlá obvinění obratem zpochybnit s cílem dosáhnout jeho zrušení. Le Penová již dříve podezření ze zneužití odmítala a tvrdila, že se stala obětí špinavých politických intrik.

Le Penová byla v červnových parlamentních volbách ve Francii zvolena za poslankyni, kvůli čemuž se vzdala mandátu europoslankyně.