Média: Mayové vabank s volbami nevyšel, nezvládla předvolební kampaň

Kytka: Mayová nezískala silný mandát, o který voliče žádala (zdroj: ČT24)

Za těžkou porážku pro premiérku Theresu Mayovou a za nečekaný úspěch pro lídra labouristů Jeremyho Corbyna považují britské listy výsledky čtvrtečních parlamentních voleb. Mayová podle některých deníků patrně neustojí velký tlak na svou rezignaci. Objevují se už také úvahy o jejích možných nástupcích v čele strany.

Podle komentáře listu The Times, který tradičně podporuje konzervativce, zůstane premiérka Mayová ve vedení strany pouze tak dlouho, aby zajistila její stabilitu a plynulé předání moci novému vedení.

Bulvární Daily Mail, který byl před volbami rovněž na straně ministerské předsedkyně, píše o šokujícím výsledku a možném chaosu, který hrozí Británii při vyjednávání s Evropskou unií. Podle listu se Mayové nevyplatila riskantní sázka na předčasné volby a těžko ustojí tlak na svou rezignaci.

Komentáře se většinou shodují, že konzervativní premiérka neuspěla kvůli nezvládnuté kampani, v níž zdůrazňovala, že země potřebuje stabilního a silného vůdce, místo toho se však projevila jako slabá politička dopouštějící se názorových obratů.

Další z konzervativních listů The Daily Telegraph spekuluje, kdo by mohl Mayovou v čele strany i země nahradit. Největší šance dává ministru zahraničí Borisi Johnsonovi, který byl klíčovou postavou loňského referenda o brexitu. Reálnou možností je dle deníku i ministr financí Philip Hammond, jenž by byl volbou pro stabilitu země. Jako další varianty uvádí list ministryni vnitra Amber Ruddovou či ministra pro brexit Davida Davise.

Britští komentátoři se shodují, že to byl velký risk premiérky Mayové, který se jí nevyplatil. Mohla být v klidu premiérkou až do roku 2020, místo toho je teď po těch volbách skutečně ponížená.
Katarína Sedláčková
zpravodajka ČT

Corbyn umlčel své největší kritiky

Kampaň labouristů
Zdroj: Andrew Yates/Reuters

Zatímco podle některých médií čtvrteční volby vítěze nemají, část deníků za něj považuje vůdce labouristů Corbyna. „Jeremy Corbyn zřejmě umlčel své největší kritiky,“ píše deník Metro v narážce na vnitrostranickou opozici, která labouristickému vůdci vyčítala příliš levicové názory a předvídala ztráty proti minulým volbám. Corbyn však výsledek naopak zlepšil.

Komentář levicového listu The Guardian v tom vidí úspěch labouristické kampaně, která byla více orientována na lidi než ta konzervativní. „Optimismus zvítězil nad zastrašováním lidí varováními, že (pokud vyhraje Corbyn) nastane chaos,“ napsal deník.

Enormní zájem mladých Britů o volby

Deník The Independent zdůraznil jednak fakt, že se do Dolní sněmovny poprvé v historii dostalo více jak 200 poslankyň, a stejně tak si všimnul nebývalého zájmu o volby ze strany mladých Britů. K volebním urnám se jich tentokráte dostavilo 66,4 procent, zatímco před dvěma lety to bylo jen 43 procent.

Podle údajů televizní stanice Sky News se mladí voliči ve věku od 18 do 34 let většinově vyslovili pro labouristy (63 procent), kdežto pro dosud vládnoucí konzervativce jich hlasovalo pouze 27 procent.