Japonsko otevřelo cestu k abdikaci císaře Akihita

Nový zákon umožní japonskému císaři odstoupit (zdroj: ČT24)

Japonský parlament schválil zákon umožňující odstoupení stárnoucího japonského císaře Akihita. Po poslancích z dolní komory, kteří speciální zákon schválili před týdnem, tento krok udělala i horní komora parlamentu. Hlasování o předloze, umožňující předání trůnu následníkovi, se zúčastnilo 235 z 242 zákonodárců a všichni návrh podpořili.

Zákon má umožnit první odstoupení monarchy po 200 letech. Císař Akihito loni v srpnu překvapil, když v televizním vystoupení vyjádřil obavy, že mu vysoký věk neumožní dostát povinnostem. Třiaosmdesátiletý monarcha v minulosti podstoupil operaci srdce a léčbu rakoviny prostaty.

Japonské právo s abdikací císaře nepočítalo, a proto politici museli sepsat zákon, který to umožní. Ten nejprve podepsal kabinet premiéra Šinzó Abeho, načež jej musely schválit obě komory parlamentu.

Zákon se má uplatnit pouze jednorázově. K výměně na trůnu by mělo dojít během tří let od vstupu zákona v platnost.

Půjde-li vše podle předpokladů, k abdikaci podle médií pravděpodobně dojde na sklonku roku 2018 a následně na trůn usedne korunní princ Naruhito.

Japonská vláda se vyhýbá kontroverzním otázkám, například může-li být do současného ryze mužského nástupnictví zahrnuta i žena.

Akihito, první japonský císař, který si nenárokoval božský původ, na trůn nastoupil v roce 1989. Je to 125. panovník dynastie, která v zemi vycházejícího slunce vládne déle než 2600 let.