Řídila knihovnu s ukrajinskou literaturou v Moskvě, dostala trest za „extremismus“

Moskevský soud vynesl podmíněný trest nad bývalou ředitelkou knihovny ukrajinské literatury v ruské metropoli. Natalja Šarinová, která čelila obvinění z extremismu a ze zpronevěry, označila proces za politický. Proti verdiktu – čtyř letům odnětí svobody s podmínkou – se hodlá odvolat.

Natalja Šarinová
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

„Je to politická kauza,“ řekla Šarinová s tím, že ani jediný svědek a ani jediný důkaz nepotvrdili její vinu. Líto je jí knihovny, v níž 35 let pracovala. Má podezření, že šestnáct „extremistických“ knih do knihovny podstrčili sami policisté, kteří inkriminovaná díla zabavili už i při dřívějších prohlídkách.

Případ se odvíjí od října 2015, kdy ruský bulvár psal o tom, že „moskevská knihovna se ukázala být hnízdem ukrajinských nacionalistů“, protože ředitelka knihovny prý půjčovala čtenářům v Rusku zakázané knihy. Jejich autor Dmytro Korčynskyj bojoval na východě Ukrajiny jako dobrovolník proti separatistům a ruským „dobrovolníkům“.

Vyšetřovatelé na podzim 2015 prohledali i byt Šarinové, kde zabavili několik knih věnovaných hladomoru na Ukrajině v 30. letech minulého století, kdy byla součástí Sovětského svazu, jakož i diplomy s poděkováním od ukrajinských prezidentů Viktora Juščenka a Viktora Janukovyče.

Šarinová čelila obviněním z vyvolávání nenávisti a záště mezi národy, později přibylo i obvinění ze zpronevěry, protože prý své obhájce platila z fondů knihovny.