Mladí Íránci chtějí vzít budoucnost země do vlastních rukou. Volby jsou první šancí

Horizont ČT24: Írán rozhoduje o své budoucnosti (zdroj: ČT24)

O nejbližší budoucnosti Íránu rozhodne mládí. V zemi právě skončily prezidentské volby. Současná hlava státu Hasan Rouhání, který Írán zase otevřel Západu, našla silného vyzyvatele ‒ konzervativního duchovního Ebráhíma Raísího. Všechny průzkumy naznačují, že pro výsledek bude nejdůležitější hlas váhajících voličů, kterým je méně než třicet let.

Mladí Íránci představují čtvrtinu obyvatel osmdesátimilionové země. Od potlačených protestů v roce 2009 se politikou příliš nezabývali. Prezidentské volby ale znamenají první velkou příležitost, jak dění v zemi ovlivnit.

„Mladí jsou opravdu přesvědčení, že musí hlasovat. Jen málo lidí ve věku od 16 do 26 říká, že k urnám nepůjde,“ říká módní fotografka Reihane Taravatiová.

Právě ona k zájmu mladých o nadcházející volby přispěla. Společně s několika dalšími lidmi skončila před třemi lety za mřížemi poté, co na internet umístila klip, ve kterém tančí na světový hit Happy americké popové hvězdy. Její případ tehdy sledovala mládež na sociálních sítích. K propuštění umělkyně přispěl i tweet prezidenta Hasana Rouháního, ve kterém vyjádřil zadrženým podporu.

„Rouhání je nejlepší kandidát. Za jeho čtyřleté vlády jsme pocítili hmatatelné změny,“ potvrzuje změnu směřování země pod současným prezidentem studentka Hedieh Karimiová.

Představitel umírněného reformního křídla zůstává hlavním favoritem voleb. Rouhání splnil slib a díky podpisu historické jaderné dohody se světovými mocnostmi vyvedl Írán z mezinárodní izolace a zbavil zemi tíživých ekonomických sankcí. Na stávajícího prezidenta se ale stále víc dotahuje jeho konzervativní soupeř ‒ Ebráhím Raísí, který se pasoval do role zastánce chudých. „Jsem válečný veterán, ale vláda na nás zapomněla. Pan Raísí má pro pracující třídu lepší plány,“ míní automechanik Alimardan Lofti.

Ekonomické oživení se totiž ještě neprojevilo na snížení nezaměstnanosti. Souboj se i díky ostrým útokům na prezidenta v poslední televizní debatě dramatizuje. Podle odhadů navíc zůstává třicet procent voličů nerozhodnutých. Nejmladší generace má jasno alespoň v jednom ‒ politické změny už v žádném případě neponechá náhodě.