Vícerychlostní EU je lepší než přešlapování na místě, řekl Sobotkovi lucemburský premiér

„Čekám, že prezident Babiše odvolá.“ Premiér v Lucembursku hovořil o vládní krizi (zdroj: ČT24)

Země Beneluxu moc nechápou vývoj v některých státech Visegrádské čtyřky (V4), mezi něž patří i Česko. Bohuslavu Sobotkovi to řekl lucemburský premiér Xavier Bettel. Klíčový podle něj bude červnový summit obou skupin ve Varšavě. Bettel se také zasazoval o vícerychlostní Unii, která je podle něj lepší než „přešlapování na místě“. Schůzku v Lucemburku ale zastínila vládní krize v ČR.

Podle Bettela jsou kroky některých zemí V4 v poslední době nesrozumitelné. „My jako Benelux, a ostatní členové EU, skutečně trošku nechápeme vývoj a jisté interpretace, které tyto země činí,“ prohlásil premiér s tím, že ve Varšavě bude k takové diskusi a pochopení příležitost i přes některá nepříjemná témata, jež se dostanou na pořad jednání.

Evropská unie už řadu měsíců se znepokojením sleduje dění v Polsku, především okolo tamního ústavního soudu, a Maďarsku s jeho problematickými zákony o vysokých školách a nevládních organizacích.

Už loni v září se nechal lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn slyšet, že Budapešť si zaslouží vyloučení z Evropské unie, neboť prý podkopává základní hodnoty bloku. Šlo ale o ojedinělý názor, který ve skupině V4 mnozí kritizovali.

Podle Sobotky je důležité udržet Evropu soudržnou

Sobotka v této souvislosti připomněl, že myšlenku setkání zemí Beneluxu a V4 inicioval on v době českého předsednictví ve V4, v níž jsou ještě Slovensko, Maďarsko a Polsko. Nadcházející varšavský summit má za důležité a symbolické setkání kvůli snaze o soudržnou Evropu.

„Budeme všichni u jednacího stolu a budeme se podílet na společné budoucnosti. Budeme se na ní podílet tím, že budeme hledat dohodu, že budeme hledat vyvážený kompromis tak, abychom zohlednili národní zájmy i potřebu fungování evropské spolupráce,“ prohlásil předseda české vlády.

Premiéři se bavili rovněž o brexitu. Česko a Lucembursko jsou dále konkurenty ve snaze hostit Evropský bankovní úřad (EBA), který se odchodu Británie z Unie přesune z Londýna.

Politici hovořili také o migraci. Bettel podotkl, že země by měly respektovat uzavřené dohody o přerozdělování migrantů. Česko patří mezi ty státy EU, které vůči nim od začátku protestovaly a nejeví příliš ochoty žadatele o azyl z Itálie a Řecka přebírat. Ve středu se u unijního soudu v Lucemburku konalo veřejné jednání ke slovenské a maďarské stížnosti na toto rozhodnutí ze září 2015.

Český premiér pak upozornil, že letos je to 95 let od navázání vzájemných diplomatických vztahů a také po 16 letech první oficiální návštěva předsedy vlády v Lucembursku. Zlepšení vzájemných vztahů v posledních letech pomohly i loňské oslavy 700 let od narození Karla IV.

Podle Sobotky existují možnosti zlepšení hospodářské spolupráce, například pokud jde o ekologické technologie, obnovitelné zdroje energie, informační technologie či perspektivní odvětví kosmických a satelitních technologií.

Řeč se stočila i na vládní krizi v Česku

Sobotka se krátce před odletem do Lucemburska dozvěděl o pozvánce Hradu na večerní jednání o vládní krizi v Liberci. „Politická situace v ČR v posledních dnech byla intenzivní, náročná a čekal jsem, až mi někdo řekne, že ano, že premiér přijede,“ poznamenal Bettel. Podle svých slov netušil, že se ocitne v centru českého politické dění.

„Můj pracovní kolega je Bohuslav. Mám také stranického kolegu, to je pan Babiš. Justice dělá svou práci a máte voliče, kteří rozhodují,“ odpověděl na otázku, zda Babišovo chování neohrožuje obraz celoevropské liberální strany ALDE, k níž Babiš i Bettel patří.