Na fotbalisty Dortmundu zřejmě útočil muž, který chtěl vydělat na akciích klubu

Podrobnosti kolem útoku v Dortmundu (zdroj: ČT24)

Německá policie v souvislosti s útokem na autobus fotbalistů Borussie Dortmund zadržela 28letého muže s německým a ruským občanstvím, kterého z činu podezřívá. Motivem byly podle všeho burzovní spekulace, které počítaly s propadem ceny akcií fotbalového klubu po bombovém útoku. Spolkový nejvyšší soud souhlasil s uvalením vazby na podezřelého.

Policie muže dopadla v okolí Tübingenu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. DPA s odvoláním na své zdroje uvedla, že bezpečnostní jednotky provedly razie v celkem čtyřech objektech v Bádensku-Württembersku.

Ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Ralf Jäger, kde se útok odehrál, označil zatčení podezřelého za dobrou zprávu pro fotbal. Za zákrok policii na Twitteru poděkoval.

Podezřelý pracoval jako elektrikář

Zadrženým je osmadvacetiletý muž s německým i ruským občanstvím, kterého úřady vedly již dlouho v patrnosti, napsal deník Rheinische Post s tím, že to nebyl extremista, neboť jednal z chamtivosti. Zatykač na něj byl podle listu Bild vydán dva dny po útoku. Do pátrání se zapojilo několik stovek policistů.

Mannheimský energetický koncern MVV potvrdil, že zadrželý od poloviny loňského roku pracoval jako elektrikář v jednom jeho dceřiném energetickém závodě v Tübingenu. Podle prokuratury nic nenasvědčuje tomu, že by muži, kterého identifikovala jako Sergeje W., při páchání činu někdo pomáhal.

Muž je podezřelý z pokusu o vraždu, vyvolání exploze výbušniny a z nebezpečného ublížení na těle. Podle zemského ministra Jägera existuje celá řada indicií ukazujících na jeho vinu. Německý ministr vnitra označil za „obzvlášť proradný“ způsob, jakým si údajný pachatel „zahrával se strachem obyvatelstva“, když se s pomocí písemných přiznání k činu vydával za teroristu.

Vedení dortmundského klubu poděkovalo vyšetřovatelům za zadržení pravděpodobného pachatele. Ředitel klubu Hans-Joachim Watzke označil v rozhovoru s deníkem Bild údajný motiv pachatele za „šílený“. Pro klub a zvláště pro mužstvo je podle něj nanejvýš důležité, aby byly bezezbytku vyšetřeny všechny okolnosti činu.

Muž chtěl zřejmě vydělat na pádu akcií

Zadržený podle prokuratury 11. dubna, tedy v den útoku, získal opce na prodej 15 tisíc akcií fotbalového klubu. Transakci za 78 tisíc eur (2,1 milionu korun) financoval úvěrem a uskutečnil ji přes internet z hotelu, odkud autobus s hráči odjel.

Zadržený v hotelu pobýval od 9. dubna a ze svého podkrovního pokoje měl výhled na budoucí dějiště atentátu. Akcie klubu po útoku klesly z 5,738 na 5,421 eura, uvedl server Deutsche Welle. Pokud cena akcií klesne, držitel prodejních opcí má zisk. Jeho konkrétní výše se odvíjí od více faktorů. Zatím není jasné, na kolik peněz si mohl podezřelý přijít. Muž si obstaral tři různé deriváty akcií Borussie Dortmund, většinu v den útoku.

Autobus s hráči Borussie s policejním doprovodem
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Autobus s fotbalisty Dortmundu minulý týden cestou na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Zraněn byl i jeden z policistů, který autobus doprovázel.

Nálože byly naplněny kovovými hroty, které podle prokuratury výbuch rozmetal až do vzdálenosti 250 metrů. Výbušniny byly rozmístěny na dvanáctimetrovém úseku a byly ukryty v živém plotě. Každá z náloží byla odpálena samostatně pomocí elektroniky. O povaze výbušné látky nejsou známé žádné podrobnosti, poznamenala DPA.