Německo zpřísňuje bezpečnost na stadionech. Každý stát přistupuje k ochraně hráčů jinak

Po úterním útoku na klubový autobus fotbalistů Borussie Dortmund Německo zpřísnilo bezpečnostní opatření před nadcházejícími zápasy Ligy mistrů. Přísné kontroly nedoprovází jen odložené utkání Borussie a Monaka, ale i střetnutí Bayernu Mnichov s Realem Madrid.

Fanouškovské šály Dortmundu a Monaka
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Borussia Dortmund požádala fanoušky, aby přišli na utkání, které bylo přeložené na středečních 18:45, s dostatečným časovým předstihem. Před stadionem je totiž čekaly velmi přísné osobní kontroly a začátek zápasu by nemuseli stihnout.

Navíc platilo pravidlo, že kdo přijde s batohem, má smůlu. Na stadion se nedostane. Do hlediště mohli být vpuštěni jen fanoušci s taškou o maximálních rozměrech A4. Zrušeny byly pro tentokrát i všechny úschovny. Podle zpravodaje ČT Václava Černohorského byly prohlídky opravdu zevrubné, ale vše proběhlo bez komplikací.

Policie před stadionem Borussie Dortmund
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

„Policie udělá všechno pro to, aby fanoušci, kteří dnes přijdou v Dortmundu na zápas, byli v bezpečí,“ slíbil před utkáním zemský ministr vnitra Ralf Jäger.

Přísnější ochrana se týká i samotných fotbalistů. Podle internetových stránek listu Rheinische Post bylo okolí hotelu, kde hráči před zápasem pobývají, uzavřeno v okruhu 600 metrů. Do prostoru nesmí nikdo kromě hostů hotelu.

Události k útoku na tým Borussie Dortmund (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní opatření zvyšuje i Mnichov

obrázek
Zdroj: ČT24

Menší manévry se čekají i v Mnichově, kde večer změří síly místní Bayern s Realem Madrid. „Nemáme žádné indicie, že by v Mnichově hrozil útok,“ připustil mluvčí policejního prezidia Thomas Baumann. Přesto se město rozhodlo s ohledem na dění v Dortmundu „citlivě“ přizpůsobit bezpečnostní koncept.

Autobusy obou týmů budou před odjezdem ke stadionu prohlédnuty psy vycvičenými na vyhledávání výbušnin. Stejná prohlídka je čeká i po utkání před odjezdem ze stadionu. 

Na bezpečnost bude dohlížet 450 policistů, o osm desítek víc než obvykle. Posily nemají být nasazeny přímo u Alianz Areny, ale v okolí hotelů, kde hráči bydlí. Baumann nicméně varuje před šířením přehnaných obav. Bezpečnostní opatření v Mnichově jsou podle něj konstantně na vysoké úrovni od listopadu 2015, kdy byl kvůli bombové hrozbě zrušen zápas německé reprezentace v Hannoveru.

Mnichovská policie kontroluje křoví v okolí hotelu hráčů Realu Madrid
Zdroj: ČTK/AP/Matthias Balk

V některých státech hráče hlídá profesionální policie

Podle bezpečnostního manažera Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Martina Syneckého mezinárodní pravidla pro ochranu hráčů neexistují. Vždy se podle něj postupuje v souladu s platnou legislativou jednotlivého státu.

„Proto se stupeň ochrany hráčů v jednotlivých zemích výrazně liší. V některých státech je při ochraně týmů postupováno ze strany policie, jako kdyby se jednalo o chráněnou osobu, tým je na hotelu hlídán profesionální policií a autobus je policií doprovázen při každém pohybu,“ podotýká Synecký s tím, že jinde je zase prosazována teorie, že policie se o pořádání fotbalového utkání, jakožto o soukromou akci, nemá důvod vůbec starat, dokud nedojde k porušení zákona.

Většina reprezentačních týmů, než jede někam na utkání, vysílá předem své bezpečnostní manažery, kteří mají za úkol domluvit přesné postupy spolupráce s místní policií, ale i připravit opatření v místě pobytu reprezentace – hotel, tréninkové plochy a podobně.
Martin Synecký
bezpečnostní manažer Fotbalové asociace České republiky
Policisté se samopalem
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

S ohledem na hrozbu terorismu jsou pak zvláštní opatření většinou přijímána v případě, že soupeř pochází ze země, která může být potencionálním cílem. „Typickým příkladem je Izrael nebo USA. Charakter opatření však není veřejný,“ upřesnil Synecký.

Fanoušci pak při vstupu na stadion procházejí osobní prohlídkou. „Stupeň důslednosti se v jednotlivých státech výrazně liší, liší se i v závislosti na vybavení stadionu,“ dodal Synecký.