Při protestech ve Venezuele zemřelo 11 lidí. Opozice vyzývá k dalším demonstracím

Válka v ulicích Caracasu má další oběti (zdroj: ČT24)

Při demonstracích ve venezuelské metropoli Caracasu přišlo podle tamní prokuratury v noci na pátek o život 11 lidí. Dosud se hovořilo o jedné oběti. Desetitisíce lidí se opět vydaly do ulic vyjádřit odpor proti vládě prezidenta Nicoláse Madura. Akce navázala na největší masový protest za poslední týdny, při němž ve středu zemřeli tři lidé. Opozice vyzývá k dalším protestům.

Podle vyjádření venezuelské prokuratury zemřelo při demonstracích, které se rozhořely začátkem dubna, už 20 lidí. Prokuratura uvedla, že část obětí byla zabita elektrickým proudem a další byli zastřeleni.

Opozice zahájila současnou vlnu protestů poté, co se Maduro pokusil omezit moc parlamentu a úřady zakázaly prezidentskou kandidaturu jeho možnému vyzyvateli Henrique Caprilesovi.

„Kdo jsme?“ znělo podle agentury AP provolávání mnohatisícového davu stojícího proti policejním těžkooděncům v Caracasu. „Venezuela!“ ozvala se hlasitá odpověď. „Co chceme?“ „Svobodu!“ navazovala další zvolání demonstrantů, kteří mířili k vládním budovám.

Oponenti viní Madura z toho, že se snaží proměnit venezuelskou demokracii v diktaturu a znemožnit své odvolání, kterého chce opozice dosáhnout pomocí referenda. Prezident je podle nich odpovědný nejen za politickou, ale i ekonomickou krizi země, kterou sužuje inflace v řádu stovek procent a lidé stojí mnohahodinové fronty na základní potraviny.

Demonstranti v Caracasu staví barikádu
Zdroj: Marco Bello/Reuters

Při středečních demonstracích, které se konaly po celé zemi, zahynuli tři lidé. V metropoli Caracasu střelnému zranění podlehl sedmnáctiletý mladík, čtyřiadvacetiletou ženu zabili při demonstraci ve městě San Cristóbal na západě země.

Venezuelský ombudsman Tarek Saab oznámil, že při „násilných protestech“ ve městě San Antonio de los Alto ve státě Miranda jižně od hlavního města odstřelovač zabil člena venezuelské národní gardy. Viceprezident Diosdado Cabello z činu obvinil příslušníky opozice.

Opozice vyzývá k dalším demonstracím

Venezuelská opozice už vyzvala k pokračování protivládních protestů. Demonstrace se mají konat i v pátek, v sobotu se chystají „pochody ticha“ k sídlům biskupské konference ve všech státech země za nejméně osm obětí, které si od začátku měsíce demonstrace vyžádaly. V pondělí chtějí Venezuelané blokovat hlavní silniční tahy v zemi. 

Hlavními požadavky opozice jsou uspořádání předčasných prezidentských voleb, propuštění politických vězňů, vytvoření humanitárního koridoru pro dodávky potravin a léků a plné uznání pravomocí parlamentu. Kromě toho opozice kritizuje i skutečnost, že už minulý rok v prosinci se měly konat volby guvernérů a dosud není znám ani nový termín pro ně.

Vydáno pod