Korea bývala součástí Číny, řekl Trump. Čelí kritice za neznalost

Americký prezident Donald Trump čelí kritice za neznalost situace. Poté co omylem v jednom rozhovoru uvedl, že poslal tomahawky do Iráku místo do Sýrie, si nyní média povšimla, že v dalším rozhovoru řekl, že „Korea bývala součástí Číny“. Na Trumpovu narážku v rozhovoru pro The Wall Street Journal z 12. dubna upozornil zpravodajský web Quartz.

Trump se v rozhovoru vrací k prvnímu osobnímu setkání se svým čínským protějškem na Floridě. „Došlo na historii Číny a Koreje. A víte, mluvíte o tisících let… a mnoha válkách. A Korea ve skutečnosti bývala součástí Číny,“ podotkl americký prezident.

Si Ťin-pchinga se na Floridě snažil přimět k tomu, aby zvýšil tlak na KLDR, která odmítá přestat s vývojem jaderných zbraní. „Byl jsem si jistý, že mají v Severní Koreji velkou moc, ale není to, jak byste si mohli myslet. Po deseti minutách jsem si uvědomil, že to není tak jednoduché,“ konstatoval šéf Bílého domu.

Podle bývalého jihokorejského velvyslance v Londýně a Tokiu je dost pravděpodobné, že Si Ťin-pching sám označil Koreu za součást Číny a Trump to vzal jako fakt. „Ukazuje to jeho šokující nevědomost, pokud jde o situaci v severovýchodní Asii,“ řekl Rah Jong-yil Telegraphu. „To je pro nás velmi znepokojující,“ dodal.

Vazby tu byly, ovšem žádná přímá kontrola území

V Číně podle bývalého velvyslance sílí nacionalisté, kteří tvrdí, že dřívější korejské království bylo součástí čínské říše a obě Koreje by měly spadat do sféry čínského vlivu i nyní. Upozorňuje ale na skutečnost, že Korejský poloostrov sice býval pod vlivem Číny, ovšem kdysi – ještě za dynastie Ming.

„Ve vzdálené minulosti možná Korea vzhlížela k Číně jako k modelu politického nebo hospodářského rozvoje, ale dnes považujeme komunistický stát za ekonomicky, politicky a sociálně zaostalý,“ konstatoval exvelvyslanec.

Také The Washington Post píše o kulturních a historických čínsko-korejských vazbách, Peking ale i přes četné invaze nikdy neměl přímou kontrolu nad korejským územím, upozorňuje list.

Si a Trump možná mluvili o systému odměn, který kdysi fungoval mezi Čínou a Koreou, kdy Korejci dávali Číňanům určité „dary“, aby si tak zajistili ochranu. Tyto dary sice znamenaly podřízené, ovšem stále nezávislé postavení, řekl jeden historik listu The Korea Times.

Trumpova slova vzbudila mezi Korejci pobouření, obzvlášť v době zvýšeného napětí, kdy KLDR opakovaně testuje střely různého typu a Soul se cítí být v neustálém ohrožení.

Na provokace Pchjongjangu přitom se znepokojením reaguje už i Čína jako jeho jediný mezinárodní spojenec – nedávno přestala z KLDR dovážet uhlí, což je pro totalitní stát jeden z hlavních zdrojů příjmů.