Vyšetřovatelé pochybují, že by dopisy z místa útoku v Dortmundu psali islamisté

Němečtí vyšetřovatelé mají pochybnosti o tom, že dopisy nalezené na místě úterního útoku na fotbalisty Dortmundu napsali islamisté. Informovaly o tom německé rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a list Süddeutsche Zeitung s odvoláním na zprávu vyšetřovatelů.

Na místě úterního útoku policie našla tři dopisy se stejným textem, který začíná slovy o Alláhovi. Dále se v něm píše o berlínském útoku, který si v prosinci vyžádal 12 mrtvých a desítky zraněných, či o zapojení Německa do boje proti organizaci Islámský stát (IS). Uvádí se v něm také, že sportovci a další prominenti v Německu i v jiných „křižáckých zemích“ jsou nyní na „listině smrti“ IS.

Neznámý autor dopisu v něm také požaduje, aby Německo stáhlo průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti IS a aby uzavřelo základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu.

Vyšetřovatelé podle zprávy německých médií tvrdí, že mají „vážné pochybnosti“ o tom, že by text psali radikální islamisté. Vyšetřování pokračuje několika směry, včetně možného motivu pravicového či levicového extremismu.

Už dříve se v médiích objevily názory expertů, že dopis nepsali islamisté. Neodpovídá to mimo jiné dosavadním zkušenostem evropských bezpečnostních sil s IS, který se k útokům hlásí jiným způsobem.

Autobus s fotbalisty bundesligového Dortmundu v úterý večer cestou na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde byl operován. Zranění utrpěl i jeden z policistů, který autobus doprovázel.

Německá policie zatkla tři podezřelé z přípravy útoku výbušninou

Speciální jednotky v Kolíně nad Rýnem ve čtvrtek večer zadržely ve městě Bünde a Hildesheimu sedmadvacetiletého Afghánce, stejně starého Turka a pětadvacetiletou Němku. Všichni tři jsou podezřelí, že měli pomáhat s plánováním útoku výbušninami mladému salafistovi ze Severního Porýní-Vestfálska Saschovi L. Ten byl zadržen už letos v únoru.

Sascha L. podle policie plánoval útok výbušninami na německou policii a armádu. Tento muž je policii dobře známý, už dříve byl aktivní v neonacistickém hnutí. Posléze konvertoval k islámu, začal vyznávat radikální islamismus a stal se džihádistou.