Barack Obama: Architekt nové Ameriky

New York - Osobností roku podle časopisu Time je znovuzvolený americký prezident Barack Obama. Právě obhajoba prezidentského úřadu je podle redakce hlavním důvodem, proč vybrala Obamu. Do funkce nastoupil v době ekonomické krize a byl schopen využít demografické změny v USA, míní Time. Obama je přitom osobností roku podle časopisu Time už podruhé, poprvé se jí stal po prvním zvolení americkým prezidentem v roce 2008.

Šéfredaktor Time Richard Stengel:

„Stojíme uprostřed historických kulturních a demografických změn a Obama je symbolem a svým způsobem i architektem této nové Ameriky.“

„Prošli jsme velmi obtížným obdobím,“ řekl Obama v rozhovoru pro časopis Time. „Americký lid je oprávněně nespokojen s rychlostí změn, ekonomika má stále potíže a zvolený prezident není dokonalý. Navzdory tomu všemu je to právě on, kdo se jím stal, a to je dobré,“ konstatoval Obama.

Do užšího výběru se letos dostalo dalších sedm lidí. Vedení časopisu již v úterý uvedlo, že navrhlo patnáctiletou Pákistánku Malalaj Júsufzaiovou. Tuto mladou aktivistku postřelil Taliban kvůli tomu, že prosazovala vzdělávání žen. 

Mezi kandidáty na toto ocenění byl letos i egyptský prezident Muhammad Mursí, bývalý americký prezident Bill Clinton a jeho žena Hillary. Do top osobností se dostali i šéfové společností Yahoo! Marissa Mayerová a Apple Tim Cook. Navržena byla i částice Higgsův boson a tři vědci spojení s jejím objevováním. 

Loni zvolil časopis Time osobností roku protestujícího člověka. Týdeník Time vyhlašuje osobnost roku od roku 1927. Jsou mezi nimi lidé, kteří ovlivnili svět pozitivně, jako Mahátmá Gándhí v roce 1930, i negativně, například v roce 1938 Adolf Hitler a o rok později Josif Stalin.