Putin odložil otázky národa na léto. Nechce se mu rozebírat protesty, míní experti

Tradiční debata ruského prezidenta Vladimira Putina s národem, kterou vysílají všechny hlavní televizní stanice, se přesouvá z dubna na pozdější termín, nejspíše na červen. Uvedl to list Kommersant. Mluvčí Kremlu krok zdůvodnil nabitým programem ruského prezidenta. Experti však soudí, že se Putinovi nechce po nečekaně masových demonstracích proti korupci odpovídat na nepříjemné otázky.

„Téma korupce je velice výbušné. Vrhá stín nejen na Dmitrije Medvěděva, ale i na samotného Vladimira Putina,“ vysvětlil ředitel sociologického střediska Levada Lev Gudkov. Hlavní postava opozice Alexej Navalnyj totiž natočil film rozkrývající korupční původ bohatství ruského premiéra. Prezidentovi se pak podle Gudkova „zjevně nechce“ odpovídat na otázky na toto téma.

Navalného film se trefil do negativních nálad vyrůstajících zdola. Podle mých podhodnocených propočtů se za poslední dva roky objevilo 750 až 800 korupčních skandálů.
Lev Gudkov
sociolog

Debata jako začátek kampaně

„Věc spočívá nejen v tom, že teď je nevýhodné pořádat debatu v přímém přenosu kvůli protestním akcím. Jde také o to, do debaty je nutné jít už s kampaní. Je ale zapotřebí čas, aby se dala promyslet dramaturgie, taktika, poselství, image“ soudí politolog Konstantin Kalačev, podle kterého je možné, že prezidentův tým ještě nestihl vše nachystat.

Demonstrace, které svolal Navalnyj 26. března, se konaly po celé zemi. V Moskvě na nepovolený protest přišlo asi 30 tisíc lidí, policie jich více než tisíc zatkla. Obdobné, byť menší protesty se konaly i v desítkách dalších měst. Šlo o největší protesty od přelomu let 2011 a 2012, kdy Rusové nebývale masově protestovali proti falšování voleb. Vlnu protestů tehdy potlačily až nové represivní zákony a exemplární soudní procesy.