Navalnyj má jít na patnáct dní do vězení. Podle soudu kladl odpor policii

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj byl odsouzen na patnáct dní do vězení za údajné neuposlechnutí policejních pokynů během zatčení při nedělním masovém protestu v Moskvě. Krátce předtím stejný soud Navalného odsoudil za organizování nedělní demonstrace a narušování veřejného pořádku k pokutě dvacet tisíc rublů (8700 korun). Obhájce Navalného oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Policejní komando v neděli odpoledne odvedlo opozičního vůdce hned na počátku demonstrace, jakmile opustil výstup z metra na Puškinově náměstí. Před soudem Navalnyj prohlásil, že se necítí vinen. Odpor prý policii nekladl.

Alexej Navalnyj tvrdí, že chystanou demonstraci řádně ohlásil. Radnice nesouhlasila s místem konání, ale v zákonné lhůtě podle opozičního vůdce nenavrhla jiný prostor. Proto se demonstrace konala podle původního plánu na Tverské třídě v centru metropole. 

Za první prohrešek, údajné pořádání nepovolených akcí, je Navalnyj odsouzen už podruhé. Třetí podobný prohřešek by podle nedávné novely trestního řádu mohl skončit až trestem pětiletého vězení.

Ruská policie zadržuje Alexeje Navalného
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Navalnyj soud podle moskevského rozhlasu žádal, aby jako svědka povolal premiéra Dmitrije Medvěděva, proti jehož údajnému obohacování byly protesty zaměřeny. Soud jeho žádosti očividně nevyhověl. Medvěděv podle ruských médií pobýval během víkendových protestů na horách, kde se věnoval lyžování.

Při masových protestech proti korupci vládních úředníků, které se konaly v Moskvě o víkendu, bylo podle policie i opozičních médií zadrženo asi pět set lidí. Ruská nevládní organizace OVD-info, jež monitoruje dodržování lidských práv v Rusku a zásahy státní moci proti opozici, uvádí, že zadržených je přes tisíc. Část byla prakticky ihned propuštěna, dodala. 

O 1030 zadržených píše i agentura Interfax, která se odvolává na blíže nespecifikovaný zdroj obeznámený se situací.  

Podle ministerstva vnitra se do moskevského protestního pochodu zapojilo osm tisíc lidí, novináři nestátních médií odhadli počet demonstrantů na několik desítek tisíc. Protesty se konaly i v osmdesáti dalších ruských městech, jen ve dvaceti z nich přitom byly povoleny úřady.

Moskva zadržené nepropustí

Zadržení účastníků demonstrací po celém Rusku odsoudilo americké ministerstvo zahraničí. Podle mluvčího ministerstva Marka Tonera to „odporuje klíčovým demokratickým hodnotám“. Policejní zásah odsoudila i Evropská unie. K propuštění demonstrantů vyzvalo i české ministerstvo zahraničí.

Na výzvy k propuštění zatčených Kreml podle mluvčího Dmitrije Peskova nepovažuje za nezbytné reagovat. „S touto výzvou nemůžeme souhlasit. V tomto případě nemůžeme výzvu vzít na vědomí. Závazky z Rady Evropy neznamenají nezbytnost porušovat vlastní zákony,“ konstatoval mluvčí Vladimira Putina. 

Protest proti korupci v Moskvě
Zdroj: Maxim Shemenov/Reuters

Podle Peskova byla činnost policie „absolutně korektní a profesionální“. V Moskvě podle něj protestní akce nebyly povolené, bránily dopravě a ohrožovaly bezpečnost lidí. Tvrzení organizátorů, že akce byla povolená, je podle mluvčího „vědomá lež a provokace“.

Ruští vyšetřovatelé teď shromažďují důkazy k celé sérii obvinění proti účastníkům protestu v Moskvě. Mluvčí ruského Vyšetřovacího výboru (SK) Svetlana Petrenková oznámila, že do shromažďování důkazů se pustili vyšetřovatelé zvláště těžkých zločinů z moskevské hlavní správy SK. Vyšetřují prý i trestné činy výtržnictví, útoku na život příslušníka policie a násilí vůči úřední osobě.

Podle Navalného se Rusko snaží překazit jeho politické plány

Navalnyj dal už několikrát najevo, že se napřesrok v prezidentských volbách hodlá postavit dosavadní hlavě státu Vladimiru Putinovi, pokud bude prezident znovu kandidovat. Pravomocné odsouzení, a to i podmíněné, podle ruských zákonů takovou kandidaturu znemožňuje. Navalnyj ale opakovaně tvrdí, že své volební plány nezmění.

Koncem roku 2014 byl odsouzen k podmíněnému trestu 3,5 roku za defraudace, které měl způsobit kosmetické firmě Yves Rocher. Počátkem letošního února byl navíc v korupční kauze v lesnickém podniku Kirovles odsouzen k pěti letům vězení podmíněně, zatím ovšem nepravomocně. Obě kauzy Navalnyj označuje za vykonstruované s cílem poškodit jeho politické plány.

Podle agentury TASS může pondělní soudní verdikt Navalnému způsobit značné problémy. Podle zákona totiž existence dvou administrativních trestů, které v pondělí disident dostal, opravňuje ruské soudy změnit případný dřívější podmíněný trest odsouzeného na nepodmíněný.

Navalnyj se narodil v roce 1976. Vystudoval práva v Moskvě. Má ženu a dvě děti. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách poté, co v roce 2008 začal psát blog o korupci a dalších údajných nekalých praktikách v některých velkých státem kontrolovaných ruských podnicích.

Prostřednictvím blogu na webových stránkách LiveJournal pravidelně útočil na Putina a jeho spojence.

Jednou z jeho taktik bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností, působit v bankách a na ministerstvech a klást nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích, připomíná BBC. Tvrdí, že to nejlepší, co by Západ mohl udělat pro spravedlnost v Rusku, je zakročit proti praní špinavých peněz.

Navalnyj se považuje za demokrata a nacionalistu. Je členem Pokrokové strany. Na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo. Pak byl ale pravomocně odsouzen.

Navalnyj ukázal v souvislosti s vraždou Němcova na Putina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin