Policie propustila i posledního zadrženého po útoku v Londýně

Britská policie propustila i posledního ze zadržených osob při vyšetřování březnového útoku v centru Londýna. Brit Khalid Masood, zastřelený při honičce s ostrahou, tak zůstává oficiálně jediným jménem dosud spojovaným s útokem.

Podle policie jsou nyní skutečně všichni dříve zadržení už na svobodě a úřady proti nim nevedou žádná řízení. Posledním propuštěným byl 30letý muž z Birminghamu.

Masood v pátek 22. března popužil jako zbraň vozidlo a začal najíždět do lidí na Westminsterském mostě, posléze i na prostranství před budovami parlamentu. Následně vyběhl z auta a u parlamentu s pomocí nože smrtelně zranil policistu. Nakonec jej ostraha zastřelila.

Westminsterský palác přitahoval atentátníky od nepaměti (zdroj: ČT24)

V Birminghamu, Manchesteru a Londýně bylo po atentátu zatčeno 12 lidí podezřelých z přípravy atentátu. Policie oznámila, že vyšetřování pokračuje, ale úřady se nyní kloní k názoru, že Masood jednal sám.

Jeho čin trval 82 sekund a podle policie se Masood zřejmě inspiroval ideologií extremistů. Důkazy o jeho přímém napojení na Islámský stát nebo Al-Káidu zatím nejsou. K útoku se nicméně přihlásil Islámský stát.

Dvaapadesátiletý Masood konvertoval k islámu, má tři děti a má za sebou kriminální minulost.

I když možná spolupráce s dalšími komplici je zatím otazníkem, krátce před útokem Masood prokazatelně s někým komunikoval přes chatovací aplikaci WhatsApp. Britská vláda při té souvislosti kritizuje vylepšené šifrovací metody, které podobné technologie používají – včetně WhatsAppu.

Skloňována je hlavně šifrovací metoda E2EE (end-to-end encryption), která umožňuje číst zprávy posílané přes internet výhradně odesilateli a adresátovi.

Poskytovatel připojení, který přenos zajišťuje, nemá možnost informaci rozumět a zprostředkovat její obsah komukoli jinému, například tajným službám nebo protiteroristickým složkám.