EU se otvírá Gruzíncům. Do většiny jejích států mohou ode dneška bez víz

Gruzínci ode dneška nepotřebují ke krátkodobým návštěvám většiny členských zemí Evropské unie víza. Platí to pro cesty do devadesáti dnů z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů do všech unijních států kromě Velké Británie a Irska. Gruzínci ale budou potřebovat biometrický pas, pojištění, hotovost v minimální výši padesáti eur (1300 korun) na den, obousměrnou letenku a zajištěné ubytování. Bezvízový styk také neznamená, že občané Gruzie budou mít právo v EU pracovat.

Gruzínské ministerstvo zahraničí upozornilo, že Gruzínci cestující do zemí EU musejí odpovědět na otázky pohraničníků na obou stranách. Při porušení pravidel bezvízového styku jim přitom hrozí vyhoštění na pět let a pokuta ve výši až tři tisíce eur (asi osmdesát tisíc korun).

Cestovat bez víz do zemí schengenského prostoru mohou i Gruzínci z okupovaných provincií Jižní Osetie a Abcházie. Provincie jsou pod ruskou kontrolou od roku 2008 po krátké rusko-gruzínské válce. Obě vyhlásily nezávislost, kterou však kromě Ruska uznalo jen několik malých států v Latinské Americe a Tichomoří. Gruzínci z obou provincií pro bezvízový styk potřebují gruzínský pas, které se Tbilisi v případě zájmu zavázalo vydávat.

Bezvízový styk nezajišťuje Gruzíncům právo na práci nebo dlouhodobý pobyt v Unii. Usnadní ale například cestování pro studenty, kteří jezdí do Evropy na výměnné pobyty nebo letní školy.

Podmínkou byla „záchranná brzda“

Evropská komise doporučila zrušení víz pro Gruzínce už v prosinci 2015, ale vyjednávání mezi členskými státy proces zpomalilo, stejně jako paralelní konzultace mezi Evropským parlamentem a Evropskou radou o „mechanismu pozastavení“ víz.

Liberalizace vízového režimu s Gruzií totiž začíná platit společně s novými pravidly, která umožní bezvízový styk pozastavit jako „záchrannou brzdu“ v naléhavé situaci. Například pokud by prudce přibylo migrantů, anebo kvůli ohrožení bezpečnosti. Zavedení těchto opatření si některé členské státy kladly pro zrušení krátkodobých víz pro Gruzínce.

Evropský parlament tak zrušení víz pro Gruzínce schválil začátkem letošního února a členské státy pak definitivně koncem minulého měsíce.

Gruzie chce do EU

V Tbilisi bylo zrušení vízové povinnosti napjatě očekáváno. Země dlouhodobě usiluje o těsnější vztahy s EU, zatímco čelí snahám Moskvy o zvýšení ruského vlivu, zejména po válce v roce 2008. Podle prohlášení gruzínského ministra zahraniční Michaila Džanenlidzeho cílem Gruzie je stát se plnohodnotným členem Evropské unie, proto je nutné vyvinout maximální úsilí pro přijetí evropských norem.

Známý Most míru pro pěší přes řeku Mktvari v centru Tbilisi se na oslavu zavedení bezvízového styku rozsvítil v evropských barvách a příznivci EU reagují také na sociálních sítích. Koluje po nich například vyobrazení vlajky EU s plněnými knedlíčky chinkali, jedním z gruzínských národních jídel. 

Gruzínský premiér Giorgi Kvirikašvili už dříve označil bezvízový styk s EU za „opravdu historický okamžik“. Premiér se také účastnil historicky prvního letu mezi Gruzií a EU, jehož pasažéři nepotřebují víza.

Kromě předsedy vlády byli na palubě úspěšní gruzínští studenti, zástupci etnických menšin, studenti z oblastí blízko okupovaných oblastí země, vědci a novináři. Delegace přistála v Aténách, kde Kvirikašviliho přijal premiér Alexis Tsipras. Pak  se vydá do Bruselu.

Ukrajinci do EU bez víz možná v červnu

EU dlouhodobě řeší také zrušení víz pro Ukrajince. Evropský parlament a členské státy se začátkem března dohodly, že povolí taktéž Ukrajincům s biometrickými pasy přístup do EU až na devadesát dní. Návrh schválila také komise EP pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní záležitosti.

Evropský parlament by měl o věci hlasovat na plenárním zasedání příští měsíc, pravděpodobně 5. dubna. Opatření pak budou muset schválit ještě parlamenty jednotlivých členských zemí. Ukrajinci by tak možná mohli do EU bez víz přibližně uprostřed června.