Asad je stroj na zabíjení, odsoudila prezidenta syrská opozice

Syrská opozice označila Asada za stroj na zabíjení (zdroj: ČT24)

Syrská opozice odsoudila prezidenta země Bašára Asada. Uvedla, že je stroj na zabíjení. Při dvou náletech vládních sil v Sýrii zahynulo nejméně 32 lidí. Hlavní vyjednavač opozice na mírových rozhovorech v Ženevě zdůraznil, že syrská vláda nuceně vysídluje obyvatele.

Asi 16 osob bylo zabito při nočním zásahu věznice v Idlíbu. Zasažena byla věznice, mezi mrtvými jsou i dva dozorci. Po zásahu se někteří trestanci pokusili o útěk, v čemž jim ostraha bránila střelbou. Podle agentury AFP není proto vyloučeno, že při tom byli zabiti nebo zraněni další lidé.

Stejný počet civilistů jako v Idlíbu pak přišel o život při náletu na město Hamúríja ovládané povstalci východně od Damašku. Při zásahu hlavní ulice města, které je poslední baštou opozice v okolí Damašku, bylo zraněno několik desítek lidí.

Výzvy k příměří

Hlavní vyjednavač syrské opozice Nasr al-Harírí přečetl v rámci pátého kola ženevských mírových rozhovorů všechna jména obětí útoků. Syrský režim na jednání tvrdě odsoudil. „Jakákoliv politická řešení nemohou být smysluplná nebo věrohodná, nejsou-li doprovázena skutečným příměřím na zemi,“ pronesl v Ženevě Nasr al-Harírí.

Schůzky ve švýcarském městě pořádal i zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který se snaží zprostředkovat politickou dohodu mezi válčícími stranami v Sýrii. Vyzval Rusko, Írán a Turecko k příměří a apeloval, aby se situace v Sýrii dostala co nejrychleji pod kontrolu.

Syrská občanská válka, která trvá sedm let, si vyžádala více než 300 tisíc obětí a způsobila milionovou migrační vlnu. Syrskou vládu prezidenta Bašára Asada vojensky i diplomaticky podporuje Rusko, Írán a libanonské teroristické hnutí Hizballáh.