Útok v Londýně má čtvrtou oběť. V nemocnici zemřel pětasedmdesátiletý muž

Londýnský útok: den poté (zdroj: ČT24)

Středeční teroristický útok u budovy britského parlamentu v Londýně má čtvrtou oběť, informovala policie. Svým zraněním podlehl v nemocnici 75letý muž. Britská policie už také zveřejnila identitu útočníka. Byl jím dvaapadesátiletý Khalid Masood. Narodil se v Kentu jihovýchodně od Londýna a v posledních letech žil v oblasti West Midlands.

Masooda policie už z dřívějška znala, v současnosti ho ale nesledovala a neměla žádné informace o tom, že by mohl spáchat teroristický útok. V minulosti byl několikrát usvědčen z napadení, včetně těžkého ublížení na zdraví, držení útočných zbraní a z narušování veřejného pořádku.

K útoku v Londýně se prostřednictvím agentury Amak přihlásil Islámský stát (IS). IS se hlásí k většině teroristických útoků v západním světě. „Útočník, který včera (ve středu) udeřil před britským parlamentem v Londýně, byl vojákem Islámského státu. Uskutečnil operaci na výzvu k útokům na občany koaličních zemí (bojujících proti IS),“ uvedlo hnutí v prohlášení zveřejněném agenturou Amak, již islamisté ke komunikaci se světem používají. 

Britská premiérka už dříve při projevu v parlamentu uvedla, že útočníkem byl britský občan, kterého již policie znala v souvislosti s násilným extremismem. V současné době ho ale úřady nepovažovaly za hrozbu, podotkla. Zároveň řekla, že terorismus Brity nikdy neoslabí.

„Celá země chce vědět, kdo je odpovědný za tuto krutost. Běží rozsáhlé protiteroristické vyšetřování, jehož cílem je odhalit o útoku vše, co bude možné, a to včetně přípravy, motivace a toho, zda se na plánování podíleli i další lidé,“ řekla Mayová.

Projev britské premiérky v parlamentu (zdroj: ČT24)
Policie provedla razii v Birminghamu
Zdroj: Eddie Keogh/Reuters

Šéf protiteroristického oddělení metropolitní policie Mark Rowley indentitu útočníka nechtěl upřesnit. Uvedl ale, že policie se domnívá, že jednal sám a že byl inspirován „mezinárodním terorismem“. Podle Rowleyho policie nemá informace o tom, že by veřejnosti bezprostředně hrozilo nějaké další nebezpečí. 

„Policie toho člověka (útočníka) prověřuje, prověřuje jeho styky a odkud pocházel,“ řekl britský ministr obrany Michael Fallon. „Prioritně zjišťují, zda do toho nebyli zapojeni další lidé. Jejich pracovní předpoklad je, že to souviselo s islámským terorismem,“ dodal. Zároveň se podle něj přezkoumají bezpečnostní opatření v budově a okolí parlamentu.

Osm zadržených podezírá policie z přípravy útoků

Policie po útoku zatkla celkem osm lidí, podle médií tři ženy a pět mužů. Všechny podezřívá z přípravy teroristických útoků. Tři lidé byli podle televize Sky News zadrženi v Birminghamu. BBC v noci na čtvrtek uvedla, že je možné, že útočník si v druhém největším městě Velké Británie vypůjčil auto. Tato informace ale nebyla ověřena.

Na webu se mezitím spekuluje o možných vazbách útočníka na Birmingham. „Ten muž z Londýna tady žil,“ citovala agentura AP jistého místního svědka.  V souvislosti s vyšetřováním vtrhla policie mimo jiné do tří bytů v Birminghamu, prohlídka se uskutečnila také na jedné adrese ve Walesu a jedné na východě Londýna.

Domnívám se, že britská vláda nedělá dost, aby odradila další příchozí od usidlování v ghettech a aby přispěla k tomu, že tato ghetta budou postupně rozptylována a rušena.
Jan Jůn
publicista

Spekulace živí i fakt, že do tohoto anglického města vedly stopy útoků v Paříži a Bruselu. Britský soud loni v prosinci poslal do vězení Brita Mohammeda Aliho Ahmeda a Belgičana marockého původu Zakariase Boufassila za podporu terorismu, předali totiž peníze Mohamedovi Abrinimu. Abrini, který je ve vazbě v Belgii, je podezřelý z podílu na dvou atentátech ve Francii a Belgii.

Nová bilance: Čtyři mrtví, desítky zraněných

Útočník ve středu na mostě u britského parlamentu najel do davu a poté nožem napadl hlídkujícího policistu u sídla zákonodárného sboru. Po útoku zahynuli čtyři lidé včetně policisty Keitha Palmera, dalších 40 lidí utrpělo zranění. Čtyři lidé zůstávají v nemocnici, jeden v kritickém stavu. 

„Palmer věnoval svůj život službě této zemi. Byl to manžel a otec a byl zabit při službě, kterou miloval,“ uvedla před parlamentem Mayová a vyjádřila soustrast jeho rodině a přátelům. ve čtvrtek večer policie oznámila, že v nemocnici zemřel na následky zranění 75letý muž.

Útok nepřežila také 43letá Aysha Fradeová, jejíž rodina žije ve Španělsku. Fradeová v Londýně pracovala jako učitelka. Podle španělských médií byla Fradeová držitelkou britského pasu a ve Spojeném království dlouhodobě žila. Čtvrtou obětí je podle deníku Metro americký turista Kurt Cochran. Těžká zranění na místě utrpěla také jeho manželka, není ale v ohrožení života.

Původně se uvádělo, že atentátníka před parlamentem v Londýně zastřelila policie. Podle informací Sky News a BBC jej ale zneškodnil tělesný strážce britského ministra obrany Michaela Fallona, který byl v době útoku v parlamentu. Náměstek ministryně vnitra Ben Wallace BBC řekl, že o této informaci nehodlá spekulovat a že podstatné je, že ochrana parlamentu je robustní a že atentátník byl zneškodněn.

Bezpečnostní expert David Bohbot v pořadu Události, komentáře řekl, že zásah bezpečnostních složek při útoku nepřinesl dobrý výsledek. „Je nutné pochopit, s kým bojujete. Proč dělají věci, které dělají a být na to připraveni,“ řekl. „Útočník vyběhne s nožem pěšky z auta, zaútočí na čtyři policisty, jednoho z nich zabije, kriticky poraní dva další a až ten poslední ho zastřelí. Nemyslím, že tohle by byl dobrý výsledek.“

Události, komentáře: Británie den po teroristickém útoku (zdroj: ČT24)

Teroristovi se také podařilo proniknout do oploceného prostranství před budovou zákonodárného sboru, kam běžně není přístup. Televize SkyNews k tomu poznamenala, že vstupní brána byla otevřená, neboť parlament právě opouštěl úřadující ředitel metropolitní policie Craig Mackey.

Češi mezi zraněnými ani oběťmi nejsou

Mezi zraněnými jsou občané několika zemí. Česká diplomacie potvrdila, že při útoku v Londýně nebyli zabiti ani zraněni žádní Češi. Zranění podle Mayové utrpělo dvanáct Britů, čtyři Jihokorejci, tři francouzské děti, dva Rumuni, dva Irové, dva Řekové, jeden Polák, jeden Američan, jeden Němec a jeden Číňan, agentura AP informovala i o jednom Portugalci. Identita všech zraněných zatím potvrzena nebyla, poznamenala DPA. 

Příběhy obětí a Češi v Londýně (zdroj: ČT24)

Rumunka, která do Londýna přijela oslavit snoubencovy narozeniny, po incidentu skončila v Temži. Podle AP není jasné, zda z mostu před autem skočila, nebo zda byla sražena. Rumunský velvyslanec v Británii upřesnil, že žena utrpěla vážná poranění hlavy a plic, její přítel zlomeninu nohy.

Zraněni byli i tři policisté, které terorista srazil autem na mostě, jejich stav je podle policie stabilizovaný. O dvou z nich dříve média informovala, že utrpěli vážná zranění.

Britská města a instituce vyjadřují soustrast s oběťmi tím, že nechaly stáhnout vlajky na půl žerdi. Svou vlajku stáhla na půl žerdi i metropolitní policie, jejímž příslušníkem byl Palmer, který při útoku zahynul.

Soustrast na sociálních sítích vyjadřují i obyvatelé Londýna a prohlašují, že se podobnými činy nenechají zlomit. O nezlomnosti hovořil i londýnský starosta Sadiq Khan, který vyzval k účasti na večerním pietním shromáždění na Trafalgarském náměstí.

Metro i vlaky už v Londýně jezdí bez omezení. Provoz už byl obnoven i na Westminsterském mostě.