První Trupova zahraniční cesta povede do Bruselu. Přijede na květnový summit NATO

První zahraniční výjezd uskuteční prezident Donald Trump na summit NATO v Belgii. S nejvyššími představiteli členských států Aliance se potká 25. května v Bruselu. Termín Trumpovy cesty potvrdil Bílý dům.

Svolání summitu na 25. května oznámila v úterý mluvčí NATO Oana Lungescuová. Trump už počátkem února slíbil, že na plánovanou schůzku v belgické metropoli přijede. Ještě před tím, konkrétně 12. dubna, hodlá ve Washingtonu přijmout generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga.

Trump se těší na setkání se svými protějšky v Severoatlantické alianci, uvedl prezidentův mluvčí Sean Spicer. Trump chce podle něj „potvrdit silný americký závazek vůči NATO a diskutovat o otázkách důležitých pro alianci, zejména o sdílení odpovědnosti mezi spojenci a úloze NATO v boji proti terorismu“.

Trump v loňské předvolební kampani opakovaně zpochybnil roli USA v NATO, které označil za zastaralou alianci. V současnosti kritizuje hlavně nedostatečné výdaje na obranu většiny členů NATO.

Naposledy se kvůli tomu obořil na Německo, které podle něj dluží NATO a USA „hromadu peněz“. To však vláda kancléřky Angely Merkelové důrazně odmítla.

Právě Trump minulý měsíc oznámil plán zvýšit rozpočet na obranu o 54 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Víc peněz podle Bílého domu poputuje policejním složkám a na opatření, která mají pomáhat v boji proti zločinu.

Dohodu, že všechny členské země vyčlení na armádní výdaje minimálně dvě procenta hrubého domácího produktu, dodržuje pouze pět zemí. Nejvíce přispívají Spojené státy, poté následuje Řecko, Velká Británie, Estonsko a Polsko.

Na opačném konci stojí Lucembursko s necelým půl procentem, Belgie, Španělsko, Slovinsko a Kanada. Všechny tyto státy přispívají méně než jedno procento HDP.