Rekordmani odcházejí: Zemřela nejstarší a nejvyšší žena světa

Atlanta (USA) - V úterý zemřela Američanka Besse Cooperová, která byla ve 116 letech nejstarším člověkem na světě. Nejstarší žijící osobou je nyní podle údajů losangeleské demografické organizace Gerontologická výzkumná skupina (GRG) Italka Dina Manfrediniová, které je 115 let a která žije v americké Iowě. Cooperová je tak dalším guinnessovským lidským rekordmanem, který v posledních dnech zemřel. Už v polovině listopadu zemřela Číňanka Jao Te-fen, nejvyšší žena světa.

Syn Cooperové Sidney řekl, že jeho matka měla o víkendu problémy s břišní infekcí. V pondělí se už cítila lépe, v úterý se ale u ní objevily problémy s dýcháním, kterým nakonec podlehla. Cooperové bylo 116 let a 100 dní. Stala se teprve osmým člověkem na světě, který se dožil 116 let, a byla posledním žijícím člověkem narozeným v roce 1896. Primát světové doyenky držela od loňského srpna.

Cooperová se narodila 26. srpna 1896 v Tennessee, za první světové války se přestěhovala do Georgie, kde žila až do smrti. Poslední roky strávila v domově důchodců ve městě Monroe u Atlanty. Byla vdaná, měla čtyři syny. Od roku 1963 je vdovou. Když se jí dříve novináři ptali na tajemství dlouhověkosti, odpověděla, že se o sebe starala a nejedla žádné špatné jídlo.

Zemřela i nejvyšší žena světa

Jak nyní oznámily agentury, v polovině listopadu svět přišel o dalšího lidského rekordmana. Číňanka Jao Te-fen, která byla s výškou 233 centimetrů zapsána v Guinnessově knize rekordů jako nejvyšší žena světa, zemřela ve věku 40 let v provincii An-chuej. Příčinu smrti sice oficiální činitelé ve městě Šu-čcha nesdělili, gigantismus Jao Te-fen ale způsoboval nádor na podvěsku mozkovém, kvůli němuž produkoval nadbytek růstových hormonů.

Jao Te-fen
Zdroj: ČT24/YouTube

Jao byla do Guinnessovy knihy rekordů coby nejvyšší žijící žena světa zapsána před dvěma lety. Ze všech vysokých žen v historii jí patřila třetí příčka. Nejvyšší ženou světa všech dob byla rovněž Číňanka Čeng Ťin-Lien, která zemřela v 17 letech a po smrti v roce 1982 měřila 248 centimetrů.

Podle Guinnessovy knihy rekordů je od září 2009 s 247 centimetry nejvyšším člověkem světa Turek Sultan Kösen (narozen 1982). Před Kösenem byl za nejvyššího muže považován Číňan Pao Si-šun (236 cm). Podle jiných údajů je ale nejvyšším člověkem světa s 254 centimetry Ukrajinec Leonid Stadnyk (narozen 1971), jenž byl evidován jako nejvyšší člověk světa od srpna 2007 do srpna 2008. Stadnyk se ale pak odmítl podrobit měření, a proto byl z Guinnessovy knihy rekordů vyřazen.

Za vůbec nejvyššího muže světa v historii uznala Guinnessova kniha rekordů Američana Roberta Wadlowa ze státu Illinois, který měřil 272 centimetrů. Stále ještě rostl, a to až do roku 1940, kdy ve 22 letech zemřel.