Kate a William čekají dítě

Londýn – Manželka britského prince Williama, vévodkyně Catherine, je těhotná. Radostnou zprávu dnes oznámil sekretariát prince Williama. Vévodkyně dokonce musela být dnes hospitalizována kvůli silným nevolnostem. V nemocnici zůstane několik dní. Královská rodina přijala zprávu o těhotenství Kate s velkým potěšením.

„Jejich královské výsosti vévoda a vévodkyně z Cambridge s potěšením oznamují, že vévodkyně očekává narození dítěte,“ uvedla v prohlášení kancelář. Její těhotenství je ve velmi raném stadiu, kdy přesně by mělo dítě přijít na svět, se ale zatím neví.

Vévodkyně se na veřejnosti objevila naposledy v pátek a oficiální oznámení gravidity zřejmě uspíšila její hospitalizace, kterou palác nemohl tajit.

Média spekulují o zdravotních komplikacích

Podle britských médií trpí 30letá vévodkyně takzvaným hypermesis gravidarum. Tato komplikace postihuje ženy v počátku těhotenství a projevuje se silným zvracením. Matka má potíže s přijímáním stravy a tekutin a často dochází k významnému úbytku hmotnosti.

Podle některých odborníků by silné těhotenské nevolnosti mohly také znamenat, že Kate čeká dvojčata. Podle některých médií by se mohlo jednat i o takzvané molární těhotenství, kdy se v děloze nevyvíjí plod, přestože těhotenské testy i vysoké hladiny hormonů těhotenství napovídají.

Média o možném královském těhotenství spekulovala prakticky už od velkolepé svatby, kterou před rokem a půl sledovaly desítky milionů lidí po celém světě. Zpráva o očekávaném přírůstku do rodiny vyvolala vlnu nadšených ohlasů nejen v Británii, ale i v zahraničí.

Jedním z prvních gratulantů byl britský premiér David Cameron, který na svém twitterovém účtu napsal, že Catherine a William budou „skvělými rodiči“. Předseda labouristů Ed Miliband zase ve svém tweetu uvedl, že „královské miminko je něco, co může slavit celý národ“. „Blahopřání vévodovi a vévodkyni z Cambridge od všech tady v Bílém domě, v první řadě od prezidenta a první dámy,“ reagoval ve Washingtonu mluvčí Bílého domu Jay Carney. Nadšení z těhotenství Catherine mezi prvními vyjádřil například i mluvčí britského královského letectva RAF.

Princ William je po svém otci princi Charlesovi druhý v pořadí nástupnictví na britský trůn. Jeho prvorozený potomek - ať už to bude dívka, nebo chlapec - bude v nástupnické linii stát hned za svým otcem. Kate a William se vzali v dubnu 2011 ve Westminsterském opatství.

Světová média v čele s britskými a americkými zprávu o těhotenství zařadila na čelná místa na svých webových stránkách. Televize ABC News vyhlásila anketu, jaké by dítě mělo dostat jméno. Vybírá se z nejběžnějších deseti chlapeckých a deseti dívčích jmen v Británii. Zpráva ovládla také sociální sítě zejména v anglosaských zemích, na nichž se kromě jednotlivců vyjadřovaly i firmy a nejrůznější organizace.